Партньор на Проватон
 Първото препятствие

Първото препятствие

Сподели в

Всяка седмица говоря с десетки собственици на бизнес, които искат да разширят бизнеса си и за повечето от тях споделят една обща черта, която ги спира да развиват бизнеса си. Ако попитам тези собственици кое е единственото нещо, което пречи на успеха им, често чувам липса на продажби или липса на квалифициран персонал. Някои дори могат да кажат, че вроденото им желание за микроуправление пречи на растежа им. И въпреки че всички те играят роля в неспособността им да мащабират, най-честата причина е тази, която често се пренебрегва, пише Давид Финкел автор на “Формулата на свободата: как да успеете в бизнеса без жертване на семейството, здравето или живота”.

Твърде силно се идентифицирате с вашия бизнес

Много собственици на бизнес никога няма да си признаят, но им е трудно да се отделят от бизнеса си. Те виждат себе си и бизнеса като едно цяло и винаги, когато нещо засяга бизнеса им, това засяга и тях. Ако бизнесът им върви добре, те самите трябва да са успешни. Ако бизнесът им се проваля, това също има пряка връзка със собствените им способности. Емоционалното им благополучие е тясно свързано с бизнеса им и често води до тревожност и депресия, когато нещата не вървят по техния начин.

Те могат да копнеят за ден, когато бизнесът вече няма да се нуждае от тях 24/7, но тъй като не могат да се отделят емоционално от бизнеса, те нямат ясен план как да постигнат това разделение. Нямат представа какво би било чувството, ако не работят за бизнеса всеки ден? И идеята откровено ги плаши. Така че те се опитват да се уверят, че все още ще имат работа след пет или десет години, дори ако това не е най-доброто за бизнеса като цяло.

Вие не сте вашият бизнес

Това е първото нещо, което казвам на всеки собственик на бизнес, който се бори с този проблем. Създадохте нещо прекрасно. Направихте нещо, което много хора никога няма да могат да постигнат и за това трябва да се гордеете. Но това не е всичко, което сте. Имате (или поне трябва да имате) живот извън вашия бизнес. Вие сте съвкупност от толкова много неща и само един малък процент от които е фактът, че сте собственик на бизнес.

Пътят към растежа

Идентифицирането на проблема е първата стъпка към преодоляването му. Втората стъпка е да получите наистина ясна представа за това как искате да продължите и как искате да се развивате заедно с вашия бизнес. Това може да бъде 5-годишен или дори 10-годишен план, но мисленето за раздялата е важно. Планирате ли някой ден някой да поеме поста главен изпълнителен директор? Искате ли да обучите децата си да поемат бизнеса един ден? Или искате да създадете системи и процедури, така че вашият бизнес да работи, дори ако сте на почивка или си вземете удължен отпуск? Колкото по-ясно излагате детайлите, толкова по-лесно ще бъде постигането им.

Източник: Давид Финкел автор на “Формулата на свободата: как да успеете в бизнеса без жертване на семейството, здравето или живота”, за Inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *