Партньор на Проватон
 Има ли трети шанс за Цацаров или е време за индулгенция към властта

Има ли трети шанс за Цацаров или е време за индулгенция към властта

Сподели в

Георги Кардашев е адвокат. В момента работи като управляващ съдружник в адвокатска кантора в София и е сертифициран медиатор за разрешаване на извънсъдебни спорове. Той е бизнес консултант по юридически въпроси. Придобил е професионална квалификация по Управленски умения и е юрист в областта на търговското право и обществените поръчки.

Анонсираната оставка на председателя на КПКОНПИ е добре обмислена стъпка за плавен преход към овладяването на съдебната система и опит за реабилитиране личността на Сотир Цацаров в професионалните среди.

Дали това е резултат от постигнати договорености в ложи на тайни общества, както се тиражира в общественото пространство, или е лично решение за самосъхранение е без значение за българските граждани, щом от това зависи приемането на националния ни план за възстановяване и устойчивост от Европейската комисия.

Именно борбата с корупцията е основната демаркационна линия между България и Европейската комисия. Още с встъпването си като министър-председател Кирил Петков ясно посочи това като причина за преработването и допълването на българския план за възстановяване и устойчивост, който трябва да гарантира финансиране на страната ни. Това негово изявление беше знак и за изчерпаното търпение към главния прокурор Иван Гешев и председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Докато Гешев всячески се опитва да спечели доверието на новоуправляващата коалиция, за да изпълни мандата си, Цацаров явно е решил да играе на сигурно с надежда да получи трети шанс за професионалната си кариера.

След като Цацаров не успя в рамките на мандата си на главен прокурор да преодолее критиките на механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия по отношение на неефективното държавно обвинение, той получи и доста критики по отношение на управляваната от него антикорупционна комисия. Резултатът от нейната дейност наподобява скъпоструващ бонбон, за около 3.5 милиарда лева, колкото е стойността на запорираното от КПКОНПИ имущество, който обаче е престоял дълго време в шкафчето на политическото задкулисие и сега не става за консумация.

Въпреки, че с гордост антикорупционната комисия обяви преди няколко дни, че окръжните съдилища са уважили нейни искове за незаконно придобито имущество за около 3 млн. лева, като страна в съдебни производства КПКОНПИ е с отхвърлени искове и осъдена да заплати съдебни разноски и адвокатски възнаграждения за стотици хиляди левове. В годишните доклади на комисията тези цифри не присъстват. Точно това оставя неприятното усещане в българските граждани, а и в Европейската комисия, че борбата с корупцията все още е само на хартия.

След отнемането от ДАНС на достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров на основание чл. 59, ал.1, т. 2 от Закона за защита на класифицираната информация /Чл.59, ал.1, т.2 ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“/ голяма част от правомощията на председателя на антикорупционната комисия също остават на хартия и без практическа реализация, защото според чл. 19, ал.1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество информацията, която е станала известна на членовете на комисията по производствата, свързани с отнемането на незаконно придобито имущество, при или по повод изпълнението на задълженията им, представлява класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Имайки предвид, че Цацаров обяви публично, че ще иска да бъде освободен от КПКОНПИ след като внесе годишния отчет на комисията, възниква въпросът как този отчет ще бъде изготвен без той да има достъп до класифицирана според закона информация и означава ли това, че до месец март, когато се очаква отчетът да е готов, всички производства водени от КПКОНПИ ще забуксуват поради същата причина?

Според адвокатите, ангажирани с висящи производства, по проверки, образувани от КПКОНПИ, много от производствата се протакват с бавни проверки, особено след постановяване на Tълĸyвaтeлнo peшeниe oт 04.06.2020 г. пo Tълĸyвaтeлнo дeлo № 1/2018 г. нa Гpaждaнcĸaтa ĸoлeгия нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд, с което се установява, че изтичането на срока за проверка по чл. 15, ал. 2 от отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, нe e пpoцecyaлнa пpeчĸa зa нaдлeжнoтo yпpaжнявaнe и cъщecтвyвaнeтo нa пpaвoтo нa иcĸ и нa мaтepиaлнoтo пpaвo нa дъpжaвaтa зa oтнeмaнe нa имyщecтвo, пpидoбитo oт пpecтъпнa дeйнocт и нa нeзaĸoннo пpидoбитo имyщecтвo. Докато текат тези проверки обаче наложените от КПКОНПИ запори върху имущество на граждани стоят непоклатими, мотивирани само от съмнения, че това имущество може да е придобито от престъпна дейност.

Поражда се и един друг интересен въпрос. Ако наистина, както е констатирала ДАНС, Сотир Цацаров е извършил нарушение на закона и увредил интересите на държавата, то тогава ще се самосезира ли прокуратурата на Република България, за да оправдае очакванията на обществото или ще бъде принуден главния прокурор Гешев да подаде оставката, за да остане верен и лоялен към предшественика си?

По всяка вероятност отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на антикорупционната комисия е един своеобразен запор на възможността Цацаров да получи трети шанс в професионалната си кариера. Дали той ще използва понатрупаната от него през годините чувствителна информация за недекларирани доходи и имущество е въпрос, който вероятно тревожи определени известни и не чак толкова известни граждани. Със сигурност обаче тази информация е и гаранцията, която може да способства за вдигането на този своеобразен политически запор.

Едно е сигурно, Сотир Цацаров е доказал се юрист с опит и знания и тези му качества са подходящи за един спокоен мандат в бъдещия Висш съдебен съвет. Дали това спокойствие ще е награда за мъжеството да подаде оставка предстои да разберем. А през това време българското обществото продължава да се надява, че ще получи пореден шанс за реформа в съдебната система.

neusone

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *