Партньор на Проватон
 Депутатът Славена Точева от Варна пита министъра на енергетиката за непосилните сметки за улично осветление

Депутатът Славена Точева от Варна пита министъра на енергетиката за непосилните сметки за улично осветление

Сподели в

Какви компенсации се предвиждат за общините във връзка с резкия скок на сметките за улично осветление при липсата на приет държавен бюджет за 2022 .

Този въпрос отправи народният представител от ПГ на ГЕРБ/СДС от Варна Славена Точева към министъра на енергетиката Александър Николов по време на петъчния парламентарен контрол.

Тя посочи, че според нейно проучване, а и според актуална информация от медиите, осигурените до момента компенсации не покриват двойно и тройно по- високите сметки. “Кметове на варненски общини започнаха да въвеждат режим на тока за уличното осветление и като пример ще Ви дам общините Вълчи дол и Аврен, в които предстои след полунощ улиците да са тъмни“, каза варненският депутат.

В отговор министърът припомни за програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на еленергия, вкл. и общинските администрации, приета от служебното правителство ва 26 октомври м.г., според която те бяха компенсирани с фиксираната сума от 110 лв.на мегаватчас без ДДС до 31 октомври и продължена до 31 декември с фиксиран нов резултат на база реални пазарни цени – 128.98 лева на мегаватчаса, без ДДС. “Вече е взето решение за продължаване на подпомагането през първото тримесечие на 2022г.- с 189.59 лева на мегаватчас, но не повече от 250 лева на мегаватчаса“.

Новата програма тепърва трябва да бъде одобрена от ЕК и приета с решение на МС, но кога, министър Александър Николов така и не уточни . Репликата на народния представител не закъсня: “докато очакваме одобрение и решение, улиците в България ще стават все по-тъмни, ще продължава да се увеличава битовата престъпност, която през последните месеци и без това расте“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *