Партньор на Проватон
 Завистта към чуждия успех ни вреди: как да я преодолеем?

Завистта към чуждия успех ни вреди: как да я преодолеем?

Сподели в

Завистта към чуждите успехи е напълно естествено явление. Но полезна или вредна е за кариерата ни? Дали ни кара да работим по-усърдно, или ни лишава от способността да мислим трезво? С други думи: струва ли си да поддържаме в себе си тази завист? Или напротив – трябва да се борим с нея?

Специалистите са единодушни: завистта не просто е вредна, тя е деструктивна за кариерата ни. Проблемът е, че завистта се крепи на това постоянно да сравняваме себе си с някого. Тя кара хората да градят кариерата си не на базата на своите умения и силни страни, а на чуждите. В опита да постигнем такъв успех, какъвто някой друг е постигнал, губим своята оригиналност и ставаме просто копирачи.

Друга опасна черта на завистта е, че завиждащият губи способността да гради своя собствена стратегия. Използва чужда стратегия, която е базирана на силните страни на другия. Завистникът престава да вижда своите собствени силни страни.

Завистта намалява способността на човека да се учи. Повтарящият се омотава в чужди стереотипи и вече е неспособен да възприема нови знания.

Има и нещо друго: завистта към чуждия успех е най-страшният враг на сътрудничеството. Когато хората работят екипно, те постигат повече. Но ако завистта е между тях, едва ли биха могли да се доверяват един на друг.

Завистта към чуждия успех подрива увереността в собствените сили. Защо? Логично е: ако някой е постигнал нещо, което аз още не съм, значи очевидно съм по-некадърен от него. Подобни мисли демотивират.

5 стъпки за преодоляване на завистта към чуждия успех

1.Признайте факта, че тази завист съществува. Това може и съвсем да не е толкова лесно, защото, като признава своята завист, човек признава слабостта и неувереността си. В страничен ефект на тази стъпка може да се превърне чувството на враждебност по отношение на обекта на завистта.

2.Преодолейте желанието да противопоставите на чуждите успехи своите лични достижения. Когато човек признава, че завижда на някого, може да се появи стремеж да намира някакви области, в които е по-добър от обекта на завистта. Аргументът „неговата кола е по-скъпа, но аз изглеждам по-добре“ може да доведе само до това, че човек да започне да сравнява външността си с тази на другите си колеги и – рано или късно – ще намери обект за завист и в тази област.

3.Осъзнайте, че завистта в значителна степен е предизвикана от вашето собствено въображение. Няма как да виждате пълната картина на живота на другия човек. Затова успехът, който предизвиква завист, често е плод на въображението на завистника, а не реалност. Когато завиждаме на някого, ние свеждаме личността му до примитивен набор от достижения. Но обектът на завист жив човек със своите слабости и проблеми. Ние трябва да виждаме в този човек пълноценна личност, а не идеален образ.

4.Не се опитвайте да използвате завистта си за променяне на вашата собствена личност. Завистта не трябва да се превръща в двигател за личностно развитие, защото тя ви насочва по чужд път. Това може да откаже всеки човек от собствената му идентичност. Но има начин да използвате своята завист полезно – тя ви подсказва какво искате в живота и в какво си струва да влагате усилия.

5.Фокусирайте се върху наистина важните неща. Завистта кара човека да следи чуждите, а не своите достижения. Затова сменете фокуса на внимание към старите си успехи и пътя за постигане на нови. И се съсредоточете върху наистина важните за вас неща, без да се сравнявате с другите.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *