Партньор на Проватон
 Уроци за изграждане на психическа устойчивост, полезни за всеки нов предприемач

Уроци за изграждане на психическа устойчивост, полезни за всеки нов предприемач

Сподели в

Моят ключов съвет към хората, които искат да си проправят път като предприемачи, е да се фокусират много по-малко върху техния коефициент на интелигентност и много повече върху техния емоционален коефициент, пише в статия за Inc Джейсън Солцман.

Ясно е, че начинът, по който говорим за така наречените меки умения, се нуждае от рестартиране. Често даваме кратка промяна на емоционалната интелигентност, съпричастност, креативност и други способности, вместо това даваме приоритет на нашите сертификати или се обучаваме по най-новите инструменти и технологии. Но технологиите винаги ще се развиват и винаги ще има нови инструменти, които да овладеете.

Това, което е много по-трайно и далеч по-въздействащо в днешния свят, е способността да прегърнете човечността си. Как избирате между редица на пръв поглед идентични инвеститори по отношение на квалификацията и преценявате кой би бил най-добрият човек в окопите на бизнеса? Как да се възползвате от разочарованията и болките на целевия си клиент и да стигнете до решение, което да го зарадва?

Нито един от тези сценарии не идва с предписан правилник. Всички те зависят от интуицията, вдъхновението, комуникативните умения и смирението. Всички те ще ви трябват в кутията с инструменти, за да се подготвите психически за изправяне пред неизвестното, което е ежедневната норма в света при започване на стартъп или ново приложение. И точно това ще имате нужда, за да разгърнете пълния си потенциал като бизнес лидер.

Когато започвах, със сигурност нямах модел за подражание, който да следвам, така че беше въпрос на опит и грешка да науча как да култивирам емоционалната интелигентност, от която се нуждая, за да процъфтявам. Няколко изводи от моя личен опит:

Приемете, че може да се наложи да бъдете свой собствен наставник

Виждал съм твърде много хора да изпадат в коловоз и да чакат да чуят думата от ментор или разрешение от някой по-възрастен. Може да се наложи да бъдете свой собствен наставник, особено в тъмните ранни дни, в които никой не вижда вашата визия освен вас. Най-доброто използване на времето ви не е задължително да правите безкрайни срещи за кафе, а да излезете навън. Можете да научите цялата мъдрост, от която се нуждаете, от книги на лента и подкасти, докато стигнете от точка А до точка Б. В противен случай се придържайте към изграждането.

Обичайте процеса, а не целта

Ние сме толкова съсредоточени в крайната дестинация, че се чувстваме нещастни през всяка стъпка от пътуването. Но аз имам новини за вас – дори и да постигнете най-смелите си мечти за финансова независимост, ще има ограничение за това, което ще получите от външното утвърждаване.

В края на деня малцина ще бъдат впечатлени от вашите постижения извън хората, които ви обичат безусловно, дори ако се провалите. Затова се уверете, че изграждате бизнес не защото искате да попаднете на корицата на списание, за да впечатлите някой, който може дори да не прочете проклетото нещо. Изградете бизнес, защото обичате ежедневното пътуване и изграждане. Или изобщо не го правете.

Спомнете си защо

COVID-19 постави голяма пауза в плановете на повечето от нас и ни позволи да преосмислим какво искаме да направим с нашето ограничено и ценно време. Уверете се, че използвате дните си за това, което обичате. Имах късмета да разбера какво ме кара да продължавам да преследвам нови цели – просто обичам чувството да помагам на хората. Честно казано, това не е алтруистично нещо. Просто обичам допаминовия хит за предаване на знания и умения на другите, точно както се възползвах от прозренията на толкова много други.

Разработването на вашия EQ започва с това да си зададете трудните въпроси и да сте сигурни какво наистина искате. Затова се запитайте какво всъщност искате? За какво е цялата тази работа?

Източник: Джейсън Солцман, създател и СЕО на Relief за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *