Партньор на Проватон
 Вредният работохолизмъм

Вредният работохолизмъм

Сподели в

Не едно или две проучвания са установили, че работохолизмът всъщност не носи позитиви за кариерното развитие, но поставя хората под риск от прегаряне и дори сериозни здравословни проблеми. Макар че повечето хора са на мнение, че работохолизма не е нещо хубаво (дори голяма част от тези, които го практикуват), не всички споделят едно и също разбиране за това какво всъщност означава да бъдеш работохолик.

Ако прекарвате повече време на работа от останалите, това прави ли ви работохолик? Нужно ли е да мислите за работа дори в свободното си време, за да бъдете определен като такъв? Има ли значение дали обичате работата си?

Едно изследване дава отговор на тези въпроси. То носи добри новини за професионалистите, на които им е омръзнало да бъдат определяни като работохолици заради това, че следват страстта си.

Прочуването, проведено от екип, включващ изследователи от бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания и здравен експерт, носи заглавието „Beyond Nine to Five: Is Working to Excess Bad for Health?”. То е базирано на изследване сред 763 служители в консултантска компания, които са споделили информация за работното си време, нагласите си към работата и здравословното си състояние.

Когато изследователският екип е сравнил данните от трите категории, той е установил, че „не всички хора, които работят до късно, са работохолици и не всички работохолици работят повече време от останалите“.

Изследователите откриват, че вероятността да имате здравословни проблеми, като например натрупване на наднормено тегло и поддържане на високи нива на холестерол, не расте с увеличаването на часовете, които отделяте за работа. Шанса да страдате от тези проблеми нараства при комбинацията дълго натоварен работен график и неспособност за абстрахиране от професионалните задължения след края на работния ден.

Дори и комбинацията от тези два фактора обаче не е достатъчна, за достигане на високи нива на риск от наистина сериозни здравословни проблеми. За целта е нужна още една съставка – липса страст към работата.

„Работохолиците, които споделиха, че са ангажирани със своята работа и че тя им носи удовлетворение, демонстрираха добри здравословни показатели. Дългите работни часове и постоянното мислене за работата не са им се отразиха негативно. Нещо повече, при тях не се наблюдаваше по-голям риск от високи нива на кръвна захар или холестерол в сравнение със средностатистическите служители, които не са работохолици“, отбелязват авторите на изследването.

Това означава, че работохолизмът се превръща в опасен за здравето ви феномен едва когато можете да отговорите с „да“ на тези три въпроса: „Работите ли до късно?“„ „Трудно ли ви е да спрете да мислите за работата в свободното си време?“ и „Намирате ли работата си за неудовлетворителна?“.

Следващият път, когато някой ваш роднина, приятел или колега заговори за това как вредите на здравето си с вашата работа, отделете няколко секунди, за да помислите над тези въпроси. Ако отговаряте с „да“ и на трите, то трябва да приемете сериозно загрижеността на вашите близки. Ако обаче наистина обичате работата си, то няма от какво да се страхувате, поне в здравословен план.

…………….

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *