Партньор на Проватон
 Серия отводи във Варна бавят делото срещу Марешки

Серия отводи във Варна бавят делото срещу Марешки

Сподели в

Процесът може да тръгне за втори път на втора инстанция, когато се намерят трима съдии, които да го гледат

Делото за изнудване срещу бизнесмена и лидер на “Воля” Веселин Марешки, което през август върховният съд върна за ново гледане във Варна, още не може да стартира в апелативния съд в морския град. Това се вижда от електронното деловодство на Апелативния съд във Варна. От съда обясниха пред “Сега”, че магистратите се отвеждат от делото, тъй като са се занимавали със свързани казуси. Няма как да участват в състава и съдии, които веднъж вече са се занимавала с делото при първото му разглеждане на тази инстанция.

В момента в състава има двама съдии и се търси трети. Процедурата обаче изисква след всеки отвод, делото да мине наново чрез системата за случайно разпределение. Ако не се намери трети наказателен съдия, който да попълни състава, в разпределението ще бъдат включени и магистратите от гражданското и търговското отделение. В апелативния съд във Варна работят 17 редови магистрати, плюс председател и трима зам.-шефове. Ако се окаже, че във Варна изобщо не може да бъде сформиран състав, делото ще трябва да се гледа от някой от другите апелативни съдилища в страната. Обикновено варненските дела отиват към Велико Търново.

Делото “Марешки” се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

И досега процесът не се развива особено бързо. Така например върховният съд се съгласи да го отлага заради изборите, а после постанови решението си след двумесечния препоръчителен срок. Преди това месеци наред делото циклеше, защото 3 месеца документите по делото пътуваха от Варна към София.

Сега изобщо не е ясно кога апелативният съд ще заседава по казуса. След като се сформира състав, той тепърва ще се запознава с делото и ще го насрочи.

Междувременно пък се разбра, че спецпрокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор, водено срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *