Партньор на Проватон
 Страстта е всичко!

Страстта е всичко!

Сподели в

Страстта е всичко – не позволявайте на никого да ви убеди в противното. Проблемът е в това, че „следвайте страстта си“ се превърна в клише, което е и причината много предприемачи и собственици на малки бизнеси да отхвърлят тази философия. След две десетилетия на интервюта с успешни бизнес лидери и прочувания на тяхната работа, спокойно мога да кажа, че страстта всъщност е подценена.

Новата книжа на комика Джери Зайнфелд „Is This Anything?“ е доказателство, че страстта води до успех в кариерата. Заглавието на книгата, което може да бъде преведено на български като „Това става ли?“, се отнася до въпроса, който всички комици си задават за шегите, по които работят.

Книгата отразява страстта на Зайнфелд да разсмива хората. В нея е всяка шега, която той е написал през последните 45 години.

Макар да не може да бъде опасана като книга, която попада в категорията „самопомощ“, тя помага за намирането на отговора на един от въпросите, който получавам най-често: „Как да открия страстта си“.

„Умът не може да спре да мисли за това, което обича“

Преди пандемията от COVID-19 да затвори комедийните клубове в Ню Йорк, Зайнфелд бе сред редовните им посетители, като от време на време дори ги използваше, за да изпробва нови шеги. На 66-годишна възраст той продължава да пише нови шеги, защото това е нещо, което обича да прави.

„Когато бях на 20 годни за първи път влязох в комедиен клуб в Манхатън. Тогава всеки неврон в малкия ми мозък светна. Имах чувството, че най-накрая съм намерил своя дом на планетата Земя… и до днес продължавам да чувствам същото вълнение, когато вляза в комедиен клуб“, споделя Зайнфелд.

Популярният TED лектор и специалист по предприемачество д-р Лари Смит веднъж ми каза, че веднага разбира дали някой следва истинската си страст в кариерата, с която се е захванал.

„Умът не може да спре да мисли за това, което обича“, казва той. Страстта е тема или сфера на интерес, от която човек просто не може да се откъсне.

 Парите не играят водеща роля

„Радвам се, че успях да изкарам пари с това“, казва Зайнфелд за кариерата си като комик. „Но честно казано, кълна се, от първия ден бях отдаден на тази работа заради смеха“, добавя той.

Позицията на Зайнфелд не е уникална, като дори не може да се нарече рядко срещана. Почти всеки успешен предприемач е гонил някаква страст, а не заплащане.

„Никога не съм го правил заради парите. Работата ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да сте напълно удовлетворени е да вършите това, което смятате, че добра работа. Eдинcтвeният нaчин дa въpшитe cтpaxoтнa paбoтa e дa oбичaтe тoвa, ĸoeтo пpaвитe”, е казал Стив Джобс.

Уорън Бъфет често казва на младите хора, че решението да следват страстта си рано или късно ще им се отплати.

„Не искате да работите само за пари. Искате всяка сутрин да ставате от леглото развълнувани.. Правя това което обичам всеки ден от годината. Танцувам степ на път за работа“, казва Бъфет.

Нямате търпение да го направите отново

Зайнфелд не обича нищо повече от това да работи по шегите си. Той може да отдели години за усъвършенстването на един виц, докато той не го разсмее достатъчно силно.

„Обичам безкрайната и в известна степен мъчителна борба, която идва от чувството, че не си стигнал точно до нивото, до което искаш. Обичам това чувство, защото не искам този стремеж никога да свършва“, казва той.

Мирогледа на Зайнфелд ми напомня на разговор, който проведох с Крис Гарднър, финансовият съветник, чиито живот вдъхновява сюжета на филма „Преследване на щастието“, в който Уил Смит се превъплъщава в него. Няма да забравя отговора му, когато го попитах как успява от бездомник да се превърне в брокер милионер. „Намерете нещо, което обичате да правите толкова много, че да не можете да изчакате слънцето да изгрее, за да се захванете отново с него“.

……………..

Кармин Гало, специалист по комуникация и автор на „Talk Like TED: The 9 Public-Speaking Secrets of the World’s Top Minds“, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *