Партньор на Проватон
 4 етапа, през които любовта преминава

4 етапа, през които любовта преминава

Сподели в

Любов не означава безоблачно щастие през цялото време. Тя преминава през различни етапи, които имат своите възходи и падения. Борбата с негативите е нещото, с което партньорите се сблъскват постоянно и което е ключът към изчистването на взаимоотношенията, постигайки хармония и щастие. За да поддържате здравословна връзка, трябва да приемете различията си, да се обичате въпреки тях и заедно с тях. Това превръща връзката в истинско партньорство, а любовта се извежда на следващо, по-стабилно стъпало.

Динамиката в любовта е различна в различните ѝ етапи. Тя се променя. Поставя партньорите пред предизвикателствата в живота, както в индивидуален, така и в съвместен аспект. Всяка любов търпи трансформации, защото всяка любов преминава през различни етапи. Някои от тях са общовалидни за повечето връзки.

Кои са 4-те етапа, през които любовта преминава?

1. Романтична фаза.

Първият и най-вълнуващ етап, през който любовта преминава, е романтичната фаза. В нея партньорите гледат само един в друг. Страстта е на високо ниво. Виждаме само най-хубавото у партньора си. Не можем да спрем да мислим за него. Той е нашият свят. Обикновено този етап продължава около 2-3 месеца. През това време смятаме половинката си за перфектна. Мислим, че сме открили истинското щастие в негово лице.

Фокусът към партньора и желанието да сме постоянно в близост до него често пречи на работата ни през този период, пречи на приятелствата ни и ни кара да се чувстваме обсебени. Това е така, защото в първата фаза на любовта се отключват същите невротрансмитери, характерни за пристрастяването, дори към наркотици.

2. Етапът на борбата за надмощие.

Когато фазата на влюбването и романтичния поглед към партньора отмине се проявяват индивидуалните ни черти от характера. В едно партньорство почти винаги има борба за надмощие, продиктувана от егото. Не всички двойки се борят за едни и същи неща. Но борби неминуемо възникват именно в този втори период, когато се установява кой ще дърпа конците във връзката и по кои точно въпроси. Фокусът се измества от приликите помежду ви и се насочва към разликите. Това е и етапът, в който много връзки се разпадат, защото партньорите не съумяват да отстъпят, когато това се налага.

3. Етапът на стабилността.

След като се преборите успешно със собствените си вътрешни борби идва етапът на стабилността. В него сте опознали по-голямата част от различията си. Приели сте несъвършенствата на другия. Имате дразнения към някои особености на партньора си, но те не са непреодолими.

Отдалечили сте се от борбите за власт, защото вече сте установили ролите си във връзката. Назрели са несъгласия или разногласия. Но те не се превръщат непременно в спорове и конфликти, защото сте намерили път към разрешаването им преди да са назрели под формата на сблъсъци. В този етап може и да се замислите за бъдещето си с този човек.

4. Етапът на обвързване.

Много хора погрешно смятат, че щом намерят ново гадже, вече са обвързани. Това съвсем не е така. Обвързването е много по-сложен процес, който изисква време и преминаване през останалите поне 3 етапа, в които се опознавате, напасвате и преценявате дали да отдадете по-дълбоко сърцето, времето и енергията си на този партньор или не.

Ако успешно сте преминали през предходните фази, може да се окаже, че сте се запътили към фазата на обвързване. Тя издига връзката ви по-нависоко, на следващо стъпало. Вече имате по-дълбока мотивация да продължите отношенията си с този човек. Балансът, който сте изградили, вече започва да поставя основите на обичта, която следва любовта.

https://www.az-jenata.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *