Партньор на Проватон
 11 жеста, които издават лъжеца

11 жеста, които издават лъжеца

Сподели в

Има начин да узнаете веднага, ако се опитват да ви измамят

Мимиките на човек издават веднага какво мисли наистина. Фалшивата усмивка може да скрие истинските чувства, но неволните движения разкриват емоции, които го издават. Познаването на тайната на мивиките и движенията може да ви помогне в комуникацията.

Какво прави лъжецът?

#1. Закрива устата си с ръка

Това е един от жестовете, които възрастният човек пази от детството си. В съзнанието се включва аларма, че от устата излизат думи, които не са истина. Лъжецът може да докосва с пръсти устните си. А, когато човек закрива устните си с ръка, докато вие говорите, това означава, че подозира вас в лъжа.

#2. Докосва се по носа

Това е продължение на гореописания навик – това може да бъде нещо като синдромът на Пинокио, с който децата са плашени от малки.

#3. Търка клепачите си

Ако си мислите, че в момент на разкаяние мъжът търка очите си, за да скрие сълзите си, лъжете се. Това движение издава измамника. Мозъкът се опитва да избяга от отговорност и да избегне погледа на събеседника. Това включва автоматичното движение на търкането на клепачите.

#4. Избягва погледа

Много учени утвърждават, че ако искате да хванете лъжеца, трябва да се съсредоточите в горната част на лицето – очи, вежди, чело. Погледът винаги е красноречив. Ако човекът гледа встрани, но не и в очите ви, това съвсем не означава, че ви лъже. Възможно е просто да събира мислите си. Важното е колко дълго това се случва – ако през повечето време гледа встрани, това не е добър знак и си струва да се замислите за достоверността на думите му. Ако погледът е насочен надолу, това означава, че човек вероятно изпитва тъга, а встрани – отвращение, надолу и встрани – вина и срам.

#5. Посоката на погледа

Движението на очните ябълки не може да бъде контролирано съзнателно. Преди да се опитате да прецените по очите дали събеседникът ви лъже, добре е да познавате маниерите му по време на общуване. Това може да проверите, като му зададете неутрален въпрос като например какво е закусвал. Така ще разберете накъде гледа, докато казва истината.

#6. Често мига

Обичайните мигания на човек са около 6-8 на минута, което не провокира неприятно усещане в събеседника. Когато се опитваме да скрием емоции, започваме да мигаме по-често.

#7. Разхлабва ризата си или се поти

Особено мъжете чувстват лъжата на физическо ниво – те провокира неприятни усещания в мускулите, като автоматична нужда от почесване или успокояване на мимическите мускули. Друга реакция е появата на капчици пот.

#8. Почесва си ухото

Потриването на меката част на ухото или лекото почесване са неволни жестове, когато хората трябва да казват неистина, от което не им става приятно, а изпитват дискомфорт.

#9. Докосва с пръст или с предмет устните си

Звучи странно и изглежда нелепо – този жест се свързва с детството, когато детето смуче палеца си за успокоение. Ролята на палеца при възрастните може да изпълнява и предмет: молив, очила и др. На лъжеца отчаяно му е нужна подкрепа.

#10. Играе си с очилата

Хората, които носят очила, често ги използват, за да прикрият истинските си мисли и емоции. Най-често те ги въртят в ръце, бършат стъклата им, дълго ги търсят в чантата си… Ако на директно зададен въпрос хората започват да увъртат, като използват играта с очилата, за да обмислят отговора си, ясно е, че отговорът ще бъде лъжа. Когато остави търсенето или играта с предмета, поемете инициативата. Събеседникът ви ще оцени тактичността ви.

#11. Асиметрия в лицето

Когато приятелката ви се радва за вашата сватба/бременност/покупка/запознанство, наблюдавайте симетрията на лицето по време на изразяване на тази радост. Чувства като отвращение, страх и гняв се забелязват в дясната половина на лицето, а радостта – в лявата. Но при левичарите това е в обратен ред. Ако мислите, че лицето на събеседника ви се е изкривило и е станало асиметрично, значи не е искрен.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *