Партньор на Проватон
 Палят празничната елха във Варна навръх Никулден

Палят празничната елха във Варна навръх Никулден

Сподели в

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Празникът се отбелязва на 6 декември.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Св. Никола е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава “Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. Около 200 000 души са именниците в страната през 2020 г. Най–често срещаните имена са Николай (95 123 души), Никола (39 613 души) и Николина (15 305 души).

Ето и програмата за 6 декември, Никудлен във Варна:

10 ч. – Никулден в район “Аспарухово“ – освещаване и курбан за здраве

Място: новото Рибарското пристанище

10,30 ч. – Отслужване на Божествена света литургия, молебен и курбан за здраве

Място: храм “Св. Николай Чудотворец“

18 ч. – Традиционно запалване на светлините на коледната елха и на градската украса

Място: пл. “Независимост“

Организатори на събитията:

Община Варна, Варненска и Великопреславска митрополия, Военноморски сили

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *