Партньор на Проватон
 КПКОНПИ разследва Иван Портних за електробусите във Варна. Поръчката е спечелена от израелска фирма и кандидат-депутат от ВМРО

КПКОНПИ разследва Иван Портних за електробусите във Варна. Поръчката е спечелена от израелска фирма и кандидат-депутат от ВМРО

Сподели в

Консорциумът “Еко Транспорт Варна” е бил избран с нагласена поръчка за доставката на 60 електрически автобуса за Варна. В съобщение на КПКОНПИ от днес се казва, че има данни за опорочаване на търга, като преписката е пратена в прокуратурата. Според източник на БРРД подозренията падат конкретно върху кмета на Варна Иван Портних. Проверка на БРРД показа, че фирмите зад този консорциум са израелската China Motors Ltd. и българската “Еко Бранд”, зад която стои кандидат-депутат на ВМРО.

Покупката на автобусите и зарядните станции е с европейски пари по ОПОС за проект  Екологично чист транспорт за ВарнаЦената е 85 378 649.00 лв, като 85.00 % се финансират от ЕС. В регистъра за обществени поръчки не се открива поръчката по нейния уникален номер  01389-2020-0004, но следа от нея е останала.

Изпълнителят Консорциум „Еко транспорт Варна“ пък липсва в регистъра на  Булстат, но информация за него се открива в преписка на Комисията за защита на конкуренцията. Според нея той е регистриран в гр. София, район „Витоша“, ул. „Родопски извор“ № 60, ап. Офис 1Б. Споразумението за създаване на консорциума е подписано на 14.08.2020 г. между „Еко Бранд“ ЕООД, с ЕИК 204186604 и „Чайна моторс“ ЛТД с рег. № 514292697. По преписката Консорциумът се представлява от адв. Пантелей Семерджиев. (АКТ-1025-28.10.2021 на КЗК стр. 18)

Единствената фирма на име Чайна моторс ЛТД с рег. № 514292697 е CHINA MOTORS LTD регистрирана в Израел. БРРД изпрати въпроси до фирмата през нейния интернет сайт но до приключването на статията отговор не се получи. Производител на автобусите е китайската компания Zhongtong Bus Holding Co.

Еко Бранд ЕООД, с ЕИК 204186604 от 27.12.2019 г. e еднолична собственост на Ина Маринова Радославова, а управител е Георги Иванов Александров.

Ина Маринова Радославова е била кандидат-депутат на ВМРО за изборите през април 2021 г.

Според представянето ѝ в адверториал на в. “24 часа”, “Ина Радославова е завършила Нов български университет, “Бизнес администрация”. Ръководи международен бизнес в сферата на здравеопазването, разработва и управлява екологични и био продукти”.

Иван Портних пък посети през 2019 г. Израел, след което в медиите се появи информация за непристойно поведение на варненския кмет в гр. Хайфа. Портних отрече да е имало такъв случай. Попитан за това от Сашо Диков, тогавашният премиер Бойко Борисов каза, че не знае какво се е случило.

https://bird.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *