Партньор на Проватон
 КПКОНПИ дава кмета на Варна на прокурор – установи корупция в обществената поръчка за автобуси

КПКОНПИ дава кмета на Варна на прокурор – установи корупция в обществената поръчка за автобуси

Сподели в

Материалите са предадени на прокуратурата, от комисията са установили неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта

КПКОНПИ дава Община Варна на прокуратурата. В материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна от Антикорупционната комисия са открили данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности.

Това съобщават от комисията, оглавявана от Сотир Цацаров.

Комисията проверява сигнал относно процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ.

На 18 ноември служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Впоследствие в хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

От КПКОНПИ са установили неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Припомняме, че за подобна обществена поръчка КПКОНПИ проверява и кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Служители на КПКОНПИ извършват проверка в Община Стара Загора. Поводът е постъпил сигнал за нарушения при две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, финансирани по ОП„Регионално развитие 2007-2013г.“ и ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, съобщават от Антикорупционната комисия.

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси. По втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

От КПКОНПИ проверяват дали длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, са получавали материални облаги, за да изберат конкретен изпълнител.

От Комисията са установили сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка във Варна.

А миналата седмица служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев пък обяви, че дава на ВСС три досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, които са били са прекратени преди изборите за 45-о Народно събрание. Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет материали за делата. Той уточни, че досъдебните производства са прекратени от четирима спецпрокурори.

През март тази година две от делата са прекратени едновременно, а през април е прекратено и третото, което Демерджиев определи като странно. Делата са от 2016, 2018 и 2020 година.

Epicenter.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *