Партньор на Проватон
 Людмил Стойков изнудва АЕЦ с удари под кръста

Людмил Стойков изнудва АЕЦ с удари под кръста

Сподели в
Изхвърленият от АЕЦ “Козлодуй” дребен олигарх на Бойко Борисов използва всякакви методи, за да принуди ръководството на централата да му пристане отново

Още в началото на годината, когато се заговори за смяна на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ), експерти и политици спрягаха с негативни коментари името на Людмил Стойков. Съденият за далавери по САПАРД, бивш барман в “Балкантурист” и търговец на сирене от 90-те години в момента е собственик на две фирми, които доскоро бяха основни доставчици на стоки и услуги за АЕЦ “Козлодуй”. „На практика Людмил Стойков, който се занимава с извеждането от експлоатация на 1-ви до 4-ти блок и съответно с цялото предприятие за радиоактивни отпадъци, постепенно е влезнал в оперативното управление и всичко, което се случва в самата централа“, потвърди преди няколко месеца в интервю за „Факти“ енергийният експерт Еленко Божков. За това, че Любомир Стойков е фактор в АЕЦ „Козлодуй“, е коментирал и Румен Петков на пресконференция на АБВ по отношение проблемите с националната сигурност в атомната централа.

След изхвърлянето на Жаклен Коен от борда на АЕЦ и БЕХ, обаче влиянието на Людмил Стойков започва да се срива. “Кранчето се затвори” за две от фирмите, чийто скрит мажоритарен собственик е той, а именно “Еско Инженеринг” АД и “Енпро Консулт” ООД, пише сайтът mutrinews.com.

Другият скрит собственик в “Еско Инженеринг” АД е друг измамник от близкото минало – Дичко Прокопиев, бивш собственик на фалиралата с гръм и трясък “Енемона” АД.

Редица договори за доставка на оборудване от Русия и Европа с огромни, достигащи до 1000% процента печалби, бяха прекратени. Договори, чрез които Стойков източваше по най-груб начин АЕЦ „Козлодуй“, за да поддържа умиращите курорт “Дюни” и софийския си хотел “Родина”. Договори, чрез които Люси си плащаше такса спокойствие и такса благодарност на Бойко.

„Спрялото кранче“ предизвика лавина от доноси, разпращани чрез подставени лица – до президента, до министър-председателя, до главния прокурор, до КПКОНПИ и където другаде е възможно.

Рев и вой навсякъде.

Според източници на медията ни, последното творение е доносът отпреди 2-3 дни, който започва така: 

“Уважаеми господа, на предстоящото заседание съвета на директорите на АЕЦ  “Козлодуй” което ще се проведе на 29.11.2021 г., ще се прикрият редица нарушения, извършени досега и ще се узаконят нови такива, застрашаващи интересите и работата на АЕЦ “Козлодуй”. 

Зад високопарните думи стои единствено точката от дневния ред на предстоящото в понеделник заседание,  отнасящо се до  смяна на управителя на “Интерприборсервиз”ООД.

А причината за смяната е прозаична – непрекъснатите му далавери и превъзлагания на “сладки” дейности на “Еско Инженеринг” АД. Превъзлагания на дейности за милиони в остро противоречие със ЗОП и Методическите указания на АОП при възлагането на т.нар. “инхаус процедури”. 

Т.е. АЕЦ “Козлодуй“ възлага на дъщерното си дружество “Интерприборсервиз” ООД дейности извън приложното поле на ЗОП, без конкурентна процедура, а управителят на “Интерприборсервиз” ООД – бивш работник на “Енемона” АД , превъзлага дейността на “Еско Инженеринг” АД, т.е. на Люси Стойков и Дичко Прокопиев.

Не е сложно да предвидим как ще се разиграе сценарият утре:

Цитат от доноса:

“В последните месеци рахатлъкът на Михов-Николов в СД на АЕЦ “Козлодуй” се понаруши. Появи се млада, грамотна и явно опитна юристка Ива Николова, като член на Съвета на директорите.”

Подсказка:

Нека “младата, грамотна и опитна юристка Ива Николова от СД на АЕЦ “Козлодуй” (или нейните ментори Людмил Стойков и адв. Слави Димитров) отговори публично на следните няколко въпроса:

1. Как “младата, грамотна и опитна юристка” спечели конкурса за член СД на АЕЦ “Козлодуй” в конкуренцията с опитни енергетици? 

2. В кое адвокатско дружество (Слави Димитров и партньори) понастоящем “работи “младата, грамотна и опитна юристка? 

3. Кой небезизвестен бивш спортист СИК-аджия и настоящ олигарх е клиент на въпросното адвокатско дружество?

Цитат от доноса:

“По тяхно разпореждане се подправя с невярно съдържание договор вече одобрен от СД на БЕХ. Това е договор No 208000030/02.11.2020 г. с предмет: “Техническо обслужване на средства за измерване, средства за автоматизация”.

Подсказка:

“Интерприборсервиз” ООД е предприятие с над 30 годишна история, чийто мажоритарен собственик е АЕЦ “Козлодуй”. 

Въпроси:

1. Кой е управителят на “Интерприборсервиз” ООД? 

2. Как и кога е назначен на тази длъжност?

3. Къде е работил преди това?

4. С коя фирма в явно противоречие със ЗОП и Методическите указания на АОП е сключил договори?

5. Защо управителят на “Интерприборсервиз” ООД не изпълнява разпореждане от мажоритарния собственик да прекрати цитирания договор?

6. Има ли други подобни договори?

7. Има ли жалба, подписана от целия състав на “Интерприборсервиз” ООД против управителя на предприятието?

Big5.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *