Партньор на Проватон
 Календарът “Стара Варна” показва уникални фотографии от живота на града преди 100 години

Календарът “Стара Варна” показва уникални фотографии от живота на града преди 100 години

Сподели в

Календарът “Стара Варна” за 2022 г. вече е тук. Той излиза за 23-ти път и беше представен официално тази седмица в едноименния музей в морската столица.

Календарът съдържа 13 фотографии от живота на града преди 100 години. Това са първите събития, дали началото на новия европейски облик на свободна Варна.

Всички фотографии са оцветявани ръчно в края на XIX и началото на XX век от самите фотограф-художници. Повечето от тях се публикуват за първи път.

“Нито един град няма подобен календар. Това е един прекрасен албум, в който има вълшебни прозорци към доброто старо време, което е нашето бъдеще”, казва хаджи Ламбрин Сотиров.

“Всички фотографии в този календар са уникални с това, че те са оцветявани ръчно от самите фотограф-художници в края на XIX и началото на XX век. Така те стават по-интересни, по-привлекателни и по-атрактивни и по-този начин хората общуват вече с цветове”, допълва той.

Според календара 2022 г. ще бъде по-добра и затова той се казва “Хубав живот”.

На корицата е изобразено пристанище Варна от края на XIX век, когато градът посреща голям параход.

“Фотографията на януари месец показва една загадка. На преден план се виждат типичните за Варна обли прозорци”, обясни авторът, като уточни, че и досега не могат да разгадаят кои точно улици и къщи са показани на фотографията.

За последния месец от календара е оставена много рядка фотография на Варна от север. Зад нея се вижда нос Галата и продължението на това възвишение. По думите на хаджи Ламбрин Сотиров на снимката всичко е зелено, а това дава нова надежда за 2023 г.

По страниците на календара можем да видим още: улиците “Княз Борис” и “Преславска”, Катедралният храм “Свето Успение Богородично”, двореца “Евксиноград”, манастирът “Св. св. Константин и Елена”, старата митница, крайцера “Надежда” и торпедоносецът “Дръзки” и др.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

2 Comments

  • Откъде да купя прекрасния календара?

  • СТАРА ВАРНА – МОСТ ПРЕЗ ВРЕМЕТО!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *