Партньор на Проватон
 Преструвай се, докато се получи

Преструвай се, докато се получи

Сподели в

Повечето от нас са чували за „позата на силата“ и изкуството да симулираме увереност с жестове и отворен език на тялото. Тази концепция се популяризира от професора от Харвард Ейми Къди, която дори твърди, че преструвайки се, всъщност можете дори се чувствате по-силни и уверени.

Ако позата на супергерой не ви е по мярка, има и други начини да създадете илюзия за увереност. Ето шест техники, които можете да използвате във всяка стресова среда – независимо дали е на важно интервю за работа или на среща с колегите си.

1. Установете зрителен контакт
Първият начин да изобразите увереността е да използвате силата на погледа си. Повече от 70% от сензорните рецептори се намират в очите – те са много по-силни от всички останали сетива взети заедно. Следователно, когато погледнете хората в очите, те са принудени да ви гледат и да подчинят всичко останало на тази връзка с вас. Те не могат да избегнат погледа ви. Ако се срещате с шефа си, осъществете зрителен контакт – така вероятността той да се разсея е много по-малка. Ако говорите на среща в екип, установете контакт очи в очи с всеки участник. Това ще позволи на цялата публика да усети силата на вашия поглед и да се съсредоточи върху вас. Този вид контрол на публиката ще създаде аура на изключително уверен човек.

2. Състояние на готовност
Вторият начин да имитираме увереност е да внушим своята “висота”. Изправената стойка – независимо дали сте седнали или прави ви кара да изглеждате по-високи и по-уверени, независимо как се чувствате вътрешно. Това също така показва, че сте в състояние на готовност – готови сте да говорите, да отговаряте и да участвате уверено в дискусията.

Ако можете да избирате дали да сте седнали или прави, изберете второто. Изправянето по време на презентация или телефонно обаждане не само ще впечатли аудиторията ви, но и ще даде на гласа ви по-голяма достоверност.

3. Без излишни движения
Третият начин да изглеждате уверено е да стоите неподвижни и да избягвате случайни или прекомерни движения. Ако жестикулирате произволно или правите внезапни движения, изглеждате объркани, нервни, неспокойни или неподготвени. Затова избягвайте мимолетни движения с главата или краката, потрепвания, почесвания, опитайте се да не барабаните с пръсти или да потривате ръце. Изчистването от такива непринудени или нервни жестове, ще калибрира всяко ваше движение и публиката ще види вашата увереност и уравновесеност.

4. Говорете спокойно 
Четвъртият начин да покажете увереност е да забавите скоростта, с която говорите.
Склонни сме да бързаме, когато сме нервни, а това създава впечатлението, че ни е дискомфортно и искаме да завършим бързо представянето си. Забавяйки темпото, вие създавате точно обратното впечатление: обичате да говорите, вашите идеи са важни за вас и искате публиката да ги чуе и оцени. Има два начина да говорите по-бавно. Първият е да промените скоростта на произношението. Увеличете времето за всяка дума. Второто е да се увеличи дължината на паузите. Това ще покаже на вашата аудитория, че искате тя да погълне всяка идея и вие ѝ давате време да го направи.

5. Сменете регистъра

Петият начин да покажете увереност е да говорите с по-нисък глас. Дълбоките регистри ще направят гласа ви да звучи по-компетентно, благодарение на което ще изглеждате силни, значими, като лидер, дори ако се чувствате несигурни.

С умишленото добавяне на дълбочина към гласа си, вие избягвате вокални модели, които често са придружени от нервност. Дори и без нервност, някои хора имат висок или дрезгав глас или преувеличена интонация при завършване на изречение. Тези модели говорят за липса на увереност, макар че може да са част от натюрела на човека.

Ето защо, когато говорите на среща, съзнателно се опитвайте да говорите с тих глас. Помислете за солидността, която предполага сериозност или сдържаност. Помислете за тежестта, която ще понижи гласа ви. И когато направите това, речта ви ще звучи много по-уверено

6. Говорете ясно
И накрая, можете да имитирате увереност с ясна реч. Всички сме чували оратори, които обезценяват думите си, като говорят неясно. Ще изглеждате много по-уверени, ако говорите с енергия и ангажираност. Говорете така, че аудиторията ви да разбира всяка ваша дума. Ако мрънкате, ще създадете впечатление на несигурен човек, който сам не вярва в това, което казва.
За да говорите ясно, не позволявайте на енергията да изтече в края на думите или изреченията. Оставете вашите идеи да резонират сред вашата публика. Тези шест начина за симулиране на увереност могат да ви помогнат да създадете силен образ, дори ако коленете ви всъщност треперят от напрежение. Допълнителен бонус: Използвайки тези методи, вие всъщност ставате по-уверени.

По материали от FаstCompany

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *