Партньор на Проватон
 България избира днес на балотаж следващия си президент

България избира днес на балотаж следващия си президент

Сподели в

Днес ще се проведе вторият тур на изборите за президент. За гласа на избирателите ще се борят досегашният държавен глава Румен Радев и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет.

Миналата неделя кандидатпрезидентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова спечели 49,41% от доверието на гласоподавателите, докато техните опоненти в лицето на Анастас Герджиков и Невяна Митева събраха 22,82%.

Припомняме, че до балотаж се стигна и заради ниската избирателна активност от първия тур – 40,5%.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има чакащи хора, гласуването може да бъде удължено с 1 час.
От секционните избирателни комисии напомнят задължително преди гласуване хората да дезинфекцират ръцете си преди да докоснат машината. Носенето на маски в секциите също е задължително.

Активността на избирателите към 08.00 ч. е 1,4%, сочат данните на социологическата агенция „Тренд”.

Избора си можем да направим в близо 13 000 секции у нас, а сънародниците ни зад граница – в 751. За целта са осигурени близо 12 000 устройства. За да става по-бързо гласуването, на някои места ще има по две машини, а за да може всички желаещи да упражнят правото си на вот е възможно да бъдат открити и допълнителни подвижни секции.

И на този вот във всички секции с над 300 избиратели ще гласуваме само с машина. В 9399 секции в страната ще се гласува с машини. Зад граница за балотажа са изпратени 336 машини.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *