Партньор на Проватон
 Рутината зад успеха

Рутината зад успеха

Сподели в

“Ние не сме онова, които казваме, че ще правим. Ние сме това, което в действителност правим, отново и отново“, казва американската писателка Ейми Дикинсън.

Рутината е основата, върху която се гради дългосрочен успех. Тя ни дава структура и полезни навици, които ни поддържат в дните, когато не сме в оптимална форма и ни липсва мотивация. Освен това, добрата рутина е пряко свързана с високата продуктивност.

С други думи, придържането към рутина е равносилно на постигането на повече неща за по-малко време. Това е и причината много от най-успешните предприемачи и бизнесмени да имат стриктни графици, които спазват абсолютно всеки ден. От компанията OnDeck, която осигурява заеми на малки компании, са решили да направят кратък анализ на навиците на някои от най-успешните бизнес лидери днес.

Ето как трима популярни милиардера планират дните си:

Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Twitter

Дорси става от леглото в 5 часа всяка сутрин. След това той отделя няколко часа за „лична грижа“, която включва 60 минути медитация, 6 мили джогинг и ледена баня, която да шокира системата му и да го подготви за действие.

Според прочуването на OnDeck, Дорси вярва, че строгата му сутрешна рутина му дава нужната психическа увереност, за да може да се справя с всички предизвикателства, пред които го изправя живота. В известна степен тази негова теория може да бъде подкрепена научно. Според изследване на психолога от Станфордския университет  Кели Макгонигъл, когато ние се принуждаваме да правим неща, които ни карат да се чувстваме неудобно, всъщност създаваме нервни пътища, които са пряко свързани с психическата устойчивост.

С други думи, психическата устойчивост е нещо, което може да бъде научено и развито, стига да вложим нужните усилия. Полагането на много трудно не е нещо непознато за Дорси, тъй като след интензивната му сутрешна програма за загряване следва 11-часов работен ден, който обикновено приключва едва след полущнощ

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla

Мъск трудно намира време за сън. Това обаче не е изненадващо, имайки предвид факта, че говорим за човек, който революционизира автомобилната индустрия и редовно изпраща ракети в орбита. Не е изненадващ и факта, че той средно по шестнадесет часа на ден, включително и през уикенда.

От OnDeck са установили, че Мъск планира ежедневието си с прецизността, която бихте очаквали от ракетен инженер. От 7 сутринта до 12 на обяд Мъск отделя време за имейли, телефонни разговори и срещи с мениджърския си екип. Работният обяд е последван от разходка из фабриката на Tesla. От 6 до 9 вечерта е времето за семейството. Следващ още имейли и срещи. Мъск заспива около 1 часа през нощта и шест часа по-късно отново е на крака.

Марк Кюбан, милиардер инвеститор и звезда от предаването Shark Tank

Инвеститорът милиардер Марк Кюбан е  изключително успешен бизнес лидер, който вярва, че „малкото понякога е повече“. Според прочуването на OnDeck отделя само шест часа на ден за управление на състоянието си от 4 млрд. долара. Тези шест часа обаче са доста интензивни.

Кюбан става около 5:30 сутринта и веднага започва работа. „Бизнесът е моята сутрешна медитация. Ставам и веднага започвам да работя. Обичам да правя това“, казва той. Той не приключва работа до средата на деня и отделя около час в следобеда за планиране на следващите си цели.

По думите на Кюбан в бизнеса всичко опира до резултатите. „Не мислете много за това по колко часа работите. Оценявайте успеха на база вашите цели и постигнатите резултати. Определено е нужна доста здрава работа, но фокусът трябва да бъде върху това какво всъщност сте свършили“, съветва той.

Успехът не е случаен, той е нещо, което изисква планиране. Планът на всеки човек ще изглежда различно, така че не се стресирайте, ако обичате да си поспивате и не искате да ставате от леглото в тъмните часове на денонощието, подобно на някои милиардери. Най-важното е да си създадете рутина, която да ви позволи да бъдете най-добрата версия на себе си. Придържайте се към нея и ще превърнете печеленето в навик.

…………………

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *