Партньор на Проватон
 Акробати провокираха варненци по темата за споделената отговорност към по-чиста градската среда

Акробати провокираха варненци по темата за споделената отговорност към по-чиста градската среда

Сподели в

Акробатично шоу с послание #БезОтпадъци грабна вниманието на шофиращите в град Варна в неделния следобед. Акцията е част от кампанията Шофиране #БезОтпадъци, организирана от пловдивското сдружение БГ Бъди активен. Акробати на кокили представиха акробатично шоу и отправиха своя призив към водачите на автомобили да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно. Докато шофьорите чакаха на светофара на кръстовището на бул “Христо Ботев” и бул “Владислав Варненчик”, доброволци им раздаваха пепелници за автомобил, пликчета за събиране на отпадъци, генерирани по време на път и стикери  с послание за отговорно и “чисто“ шофиране. На хората в автомобилите им беше напомнено защо не трябва да изхвърлят фасове или други дребни отпадъци от колата докато шофират, а да го правят само на обозначените места за боклук

Целта на кампанията е да се привлече вниманието към този неглижиран проблем и да се работи в посока превенция на замърсяването с отпадъци по време на шофиране. Организаторите вярват, че достигайки директно до шофьорите, на пътя и давайки им адекватна информация за последствията от замърсяването с фасове и други дребни отпадъци, ще предизвикат промяна в нагласата и ежедневните им навици.

“Проведохме представително проучване сред граждани на България от 6 населени места, в което на въпроса: “Колко често според Вас близки, приятели и Ваши познати хвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или оставят сред природата фасове от цигари, билети, опаковки, бутилки и кутии, хранителни и други битови отпадъци“, 93% от анкетираните отговориха, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци. Небрежното изхвърляне на така наречените  “дребни” отпадъци от автомобилите е наистина често срещана гледка не само по светофарите. Така се роди и идеята за кампанията Шофиране #БезОтпадъци. Това поведение е нещо, което искаме да променим,  а информираността е първата голяма крачка към тази промяна. Бъдейки информиран за последиците и осъзнавайки личната отговорност за постъпките си и тази, която носи към нашия общ дом – града ни, човек е  направил първата стъпка към промяната.“, споделя Румяна Киризиева от Сдружение БГ Бъди активен – “Да им помогнем да открият своите лесни за изпълнения решения, с които проблемът драстично да намалее е едната посока, в която действаме. Когато е лесно и не те затруднява, няма защо да не го правиш на обозначените за боклук места”

Най-атрактивният момент от акцията на кръстовището бяха артистите от Power Jump, които изнесоха спектакъл на кокили, и освен че привлякоха вниманието и предизвикаха позитивни емоции и настроение у шофьорите,  помогнаха за това посланието за шофиране без отпадъци да достигне по един по-различен начин до адресатите. Уличното изкуство има специална сила да ни помага да видим града, в който живеем, по един 360-градусов по-колоритен и интересен начин.

“Всички се сблъскваме ежедневно с напрежението в градски трафик. Улиците са важна част от градската среда и само от нас зависи да ги пазим чисти и безопасни. Не трябва нашето бързане и всекидневно натоварване да отнемат вниманието ни към това, което оставяме след себе си при пътуване в градска и извънградска среда“, коментира  Мирослав Тодоров от сдружение Power Jump.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *