Партньор на Проватон
 ”Демократична България” и ”Продължаваме промяната” с общо писмо до кмета на Варна

”Демократична България” и ”Продължаваме промяната” с общо писмо до кмета на Варна

Сподели в

Местните организации във Варна на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” изпратиха общо отворено писмо до кмета на морския град Иван Портних. 

В него те задават 5 въпроса на Портних за съдбата на Пловдивския панаир. “Обръщаме се към Вас по тема, която предизвиква обществения интерес в два от най-значимите български града – Пловдив и Варна – съдбата на Пловдивски панаир. Адресираме нашите въпроси към Вас едновременно в качеството Ви на кмет на Община Варна и на председател на ГЕРБ във Варна, защото при това развитие на казуса очакваме отговор от Вас и в двете Ви роли”, допълват те.

Казусът с Пловдивския панаир коментира и кандидатът за президент Лозан Панов преди няколко дни. Той определи внесеното предложение за апортиране на акции на община Варна в дружество, контролиращо панаира, като “пладнешки обир”.

От 2017 г. насам в обществеността се оставя впечатление за странни обвързаности по този случай, което ние не бихме желали да интерпретираме свободно и очакваме вашите отговори да дадат яснота, пишат още от двете формации.

Те задават и следните въпроси към кмета на Варна: 

1. Поради каква причина не изпълнихте решение 638-2/02.05.2017г. на Общински съвет – Варна, нарушавайки по този начин Закона за местното самоуправление и местната администрация?

2. Имаше ли някой, който Ви оказа въздействие, за да не изпълните решение 638-2/02.05.2017г. на Общински съвет – Варна, за което някога Вие лично настоявахте на сесията на съвета?

3. Кой представлява интересите на Община Варна в „Международен панаир Пловдив“ АД през последните четири години?

4. Кое доведе до вземането на решението за апортиране акциите на Община Варна в дружеството „Пълдин Туринвест“ АД със собственик г-н Гергов?

5. След като и общинските съветници на Демократична България в Пловдив и София, и представители на медиите изпратиха сигнал до Министерство на икономиката, което от своя страна изпрати становище до Община Варна за спиране на това решение и точката беше оттеглена от дневния ред на сесията, ще гарантирате ли, че няма да бъде правен повторен опит
решението да се внесе за гласуване?

От “Демократична България” и “Продължаваме промяната” призовават отговорите на кмета да са публични:

“Ние, варненци, очакваме тези отговори, защото споменът за порочния начин, по който се реши Община Варна да плати 43 млн. лв. на г-н Гергов за т.нар. “дупка”, е все още жив”.

Представителите, подписали писмото, са Николай Капитанов и Васко Василев от “Демократична България” и Даниел Лорер от “Продължаваме промяната”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *