Партньор на Проватон
 Агенция на ООН: Светът има 8 години да съкрати наполовина парниковите емисии

Агенция на ООН: Светът има 8 години да съкрати наполовина парниковите емисии

Сподели в

Настоящите ангажименти на държавите за съкращаване на въглеродните емисии водят към затопляне на планетата със средно 2.7 градуса в края на века, а това означава и разрушителни последици за човечеството.

Вместо свиването с 45% към 2030 г. (за да се постигне целта от 1.5 градуса по-топла планета към 2100 г.). реалното постижение ще е едва около 7.5%, т.е. 6 пъти по-малко.

Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш това са заключения, които трябва да подействат стряскащо като гръмотевичен тътен на лидерите по света. “И колко още такива доклада искате”, попита риторично той. “Ерата на полумерките и празните обещания трябва да приключи и това трябва да започне в Глазгоу.”

Все още има надежда, ако в дългосрочен план се постигне нетно нулева въглеродна икономика да се избегнат екстремните температури и крайности в климата.

Предупрежденията са в разпространения днес доклад на организацията на ООН за околната среда (UNEP), който е поредният тревожен сигнал в навечерието на световната среща за климата в Глазгоу СОР26. Тя започва в неделя и ще продължи до 12 ноември.

В него се сравнява какво са обещали повече от 100 правителства за избягване на климатична катастрофа и какви реални действия са нужни за това. Много от ангажиментите за действия до средата на века са твърде общи и ако не последва драстично съкращаване на въглеродните емисии през настоящото десетилетие най-вероятно ще стане необратимо опасно глобално затопляне. Някои от критиците призовават властите силно да притиснат корпорациите за изкопаеми горива да се задействат.

В понеделник британският премиер Борис Джонсън, домакин на СОР26, каза, че е съмнително дали най-важните подобни преговори след Парижкото споразумение през 2015 г. ще произведат достатъчно категоричен резултат.

Докладът илюстрира разминаването между обещания и реалност по следния начин:– сегашните ангажименти биха довели до затопляне от 2.2 градуса в края на века
– но обещанията за съкращенията на емисии от водещите замърсители до 2030 г. не водят със сигурност към такъв резултат
– ако се изчислят обещанията на всички 192 държави и територии по света, през 2030 г. ще има увеличение на изхвърляните газове с 16% спрямо 2010 г.
– в този сценарий затоплянето през 2100 г. ще е с 2.7 градуса при цел 1.5 градуса

Китай и Индия, които са отговорни за около 30% от глобалните емсии, още не са обявили новите си ангажименти си. Водещите икономики от Г-20, изхвърлящи 80% от емисиите, няма да постигнат досегашните или новите си обещания за 2030 г., казват авторите. “Ако няма значимо намаляване на емисиите в следващите 10 години, ще сме изгубили завинаги възможността да постигнем 1.5 градуса затопляне”, каза Гутериш.

За да има какъвто и да е шанс за ограничаване глобалнот озатопляне до 1.5 градуса, светът има 8 години за да премахне допълнителни 28 гигатона CO2 еквивалент (GtCO2e) от годишните емисии спрямо обещаното в обновените национални планове и други ангажименти за 2030 г., се казва в доклада.

“За да разберете за какво става дума, имайте предвид, че през 2021 г. само емисиите от въглероден диоксид ще достигнат 33 гигатона. Като добавим всички парникови газове, годишните емисии наближават 60 GtCO2e. Така че за постигане на 1.5 градуса трябва почти да намалим наполовина парниковите емисии. За цел от 2 градуса намаляването на годишните емисии е малко по-малко – 13 GtCO2e до 2030 г.”

“Имаме само 8 години почти да съкратим наполовина парниковите газове – 8 години за подготвяне на планове, въвеждане на политики, прилагането им и реалното постигане на съкращенията. Часовникът оглушително тиктака”, обясни колко трудна е задачата Ингер Андерсен, изпълнителен директор на UNEP.

През последните 11 години бяха въведени политики за намаляване на вредните емисии с 11 GtCO2e до 2030 г. в сравнение с това нищо да не се прави. Но добивът на изкопаеми горива не се забавя. Големите икономики ще произведат през 2030 г. два пъти повече въглища, петрол и газ, отколкото е нужно за постигане на климатичната цел.

“Със сегашното темпо на напредване нивото на съкращаване на емисиите за 2030 г. ще бъде постигнато някъде през 80-те години на века”, коментира Майлс Алън, професор по геосистеми в Оксфордския университет.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *