Партньор на Проватон
 Мустафа Карадайъ: Времето е историческо, имаме нужда от повече демокрация, не от реваншизъм

Мустафа Карадайъ: Времето е историческо, имаме нужда от повече демокрация, не от реваншизъм

Сподели в

Днес времето е историческо. И тук от Тервел можем на висок глас да кажем: “Да, демокрацията в България има нужда от защита. Но няма да го правим с реваншизъм, а с много повече демокрация”. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Тервел.

В нея участваха Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ и д-р Хасан Адемов, водач на листата на Движението в Добрич, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Всички ние знаем, че днес правим история. Днес имаме нужда от такова обединение, каквото имахме през 1989 г. Днес правим история такава, каквато отива на европейска България. Ако в Брюксел Илхан, Искра, Антоанета и Атидже се оценяват по техните качества, дошло е време и в България да има нов етап на развитие на демокрацията и кандидатите да се оценяват по техните качества, а не по техния етнос, категоричен бе Карадайъ.

“Преди 32 години ние тук правихме история, за която днес някои пишат. Но още има да изучават какво направихме тук преди 32 години. Резултатът е, че комунистическият режим на Тодор Живков падна и дойде демокрацията в нашата Родина България. Така направихме историята тогава, начело с д-р Ахмед Доган, сега почетен председател на ДПС. Но и още направихме пак благодарение на г-н Доган, който е архитектът на българския етнически модел. Ние казахме не на реваншизма в България, независимо, че раната беше още отворена в нашите души. И още тогава посочихме обединяващи национални цели – България да стане член на ЕС и НАТО. И така след 17 години, през 2007 г., България стана пълноправен член на ЕС, а преди това през 2004 г. влезе в НАТО”, подчерта лидерът на ДПС. И изтъкна, че през всички тези години ДПС изповядва една философия за правене на политика – заедността. Различните да бъдат заедно и заедно да градят общото си бъдеще в нашата родина България.

Ако през последните 12 години сме свидетели как се руши държавността, как се газят Конституцията и законите в страна, то по-грозното проявление на този модел е в последните 6 месеца, включително и в последните дни. Виждаме как един случайно попаднал в полето на политиката президент не може да разграничи ролята и функциите, които има да изпълнява. Привиква министри и им дава указания, а такива правомощия по Конституция няма, каза Мустафа Карадайъ. И продължи: “Казва на Рашков да нарушава закона чрез полицията и да репресират достойните и горди граждани на ЕС – депесарите, които докараха демокрацията в нашата родина България. Но забравят, че ние сме платили много висока цена за демокрацията в нашата Родина България и имаме дълг да я пазим”.

Радев говори за партиите като за врагове и им се противопоставя. Но в демокрацията политиката се прави чрез партии, подчерта кандидатът на ДПС за президент. И обясни, че в период на кризи президентската институция е мястото партиите да постигат съгласие за националните цели и приоритети.

След като доведохме демокрацията в България, ние дадохме нашия опит и толерантност и на Европа. Присъединихме се към големите европейски структури. И днес отново правим крачка напред и нагоре – развиваме българската демокрация, подаряваме на цяла България всичко това, което ние носим в сърцето си, това което можем да правим – да уважаваме, да обичаме, да се съобразяваме и да работим, подчерта кандидатът на ДПС за вицепрезидент Искра Михайлова. И увери, че двамата с Мустафа Карадайъ ще работят за истинските каузи.

Време е да видим кои са истинските демократи, борците за демокрация. Тези, които през 90-те години докараха българската демокрация и които през 2021 г. ще я изведат на по-високо ниво. Това е Движението за права и свободи, това са гордите избиратели на ДПС, това политиците на ДПС, каза президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Гласът за ДПС е глас за България, глас за по-добра демокрация, дайте го. Това е гласът на бъдещето, категоричен бе Кючюк.

Омръзна ни от разделителни линии, от противопоставяне, от омраза, от агресия. Нека в лицето на нашата кандидат-президентска двойка изпълним със съдържание понятието обединител на нацията, заяви и водачът на листата на ДПС в Добрич д-р Хасан Адемов.
Той призова: Да превърнем президентската институция в територия за търсене на съгласие.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *