Партньор на Проватон
 4 причини никога да не се разстройваме

4 причини никога да не се разстройваме

Сподели в

В живота често има събития, които са способни да ни изкарат извън релси за известно време. Но не бива да потъваме в тези отрицателни емоции

Никой не може да ни забрани да се разстроим заради нещо тъжно. Но основният въпрос е колко дълго оставаме потопени в негативната емоция? И всъщност колко бързо можем да превключим и да се настроим позитивно?

Предлагаме ви да определим заедно базовите моменти за самомотивиране, за да не изпадаме в тъга и отчаяние за твърде дълго време.

Не всичко е толкова зле, колкото изглежда на пръв поглед

Винаги имаме самите себе си. И можем да измислим изход от произволна, дори и най-сложна ситуация. Осъзнайте, че тъгата, мъката, негативното, в които сте готови да се потопите изцяло, са абсолютно контрапродуктивни. В такива състояния трудно се взимат решения, защото човек не може да оцени проблема от всички страни. Затова е важно да се вземе в ръце! Позволете си да се разстроите за определено време, а после си поставете ултиматум и накарайте себе си да прекратите пребиваването в това негативно състояние.

Сигурно на някого му е много по-зле, отколкото на вас

Не става дума за злорадстване в стил „нека на другия му е зле“. Помислете по друг начин: има хора, които в същия този момент имат много по-сериозни проблеми с финансите, здравето, работата – и те наистина се нуждаят от помощ. А вие имате здравето и, разбира се, разума, способен да решава проблеми. Винаги и във всичко търсете положителния момент. Да, безспорно е, че в живота има ситуации, в които, колкото и да се стараем, не можем да открием нищо положително. Но в такива моменти ние, по правило, се оказваме безсилни пред обстоятелствата, затова трябва да можем да ги преживяваме и да ги приемаме – такива, каквито са.

Никога не трябва да се отчайваме

Не забравяйте, че до вас са близките ви, за които вие сте отговорни. Защото всеки, който цени близките си, е обвързан с тях – и в добро, и в лошо. И трябва винаги да намира сили в себе си да не се отчайва, защото може би те в същия момент имат нужда от помощ. Затова отговорността е първо към себе си – към собственото психическо и физическо здраве. Когато се грижим за състоянието си и го поддържаме в добра форма, проблемите винаги са по-лесно решими. И можем да помагаме на близките си.

Светът е така устроен, че нашите сълзи не са нужни на никого

Хората не искат да общуват дълго с някого, който е твърде разстроен или вече изпада в депресия. Вгледайте се в успешните хора: наистина ли мислите, че те не са изпитвали трудности и не са се сблъсквали с проблеми в живота си? Точно обратното. Това, което ги отличава от другите, е способността бързо да превключват и да взимат решения, като не си позволяват да се застояват в състояние на негативни емоции. Затова основното нещо, което трябва да помним, е, че от това да изпаднем в депресия, нямаме никаква нужда – нито ще се почувстваме по-добре, нито това състояние ще ни реши проблемите.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *