Партньор на Проватон
 Кирил Петков: Високите цени на тока са заради саботаж на системата

Кирил Петков: Високите цени на тока са заради саботаж на системата

Сподели в

Ако решението на Конституционния съд дойде в сряда, това ще окаже влияние върху изборите. Защо е това бързане?, пита лидерът на министър на икономиката

Голяма част от това, което виждаме при тока и газа, е саботаж на системата. В газопреносната система имаме на 50% по-евтин природен газ от Азербайджан, който имаме възможност да го купуваме. Купуваме едва 20%, а продължаваме да купуваме по-скъп газ от „Газпром““, заяви бившият министър на икономиката и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Той добави, че гръцката връзка вече 12 години не е завършена.

„Аз разбирам министъра (на енергетиката Андрей Живков – бел.ред.), че не му е лесно, не го обвинявам, но тези бордове трябва да си ходят. Тази енергийна криза е свързана с бордовете“, посочи Петков.

Връзката с Гърция не е направена от ГЕРБ, бордовете са назначени от тях, а не сега, категоричен бе Петков.

Би било нормално Конституционният съд да поиска да чуе моето становище или нотариално завереното ми волеизявление за отказ от канадско гражданство, заяви той в предаването „ЕвроДикоФ“ на Евроком.

Петков посочи, че КС е поискало становище от хора, които преди това се изказвали против него в медиите.

„Ако решението на Конституционния съд дойде в сряда, това ще окаже влияние върху изборите. Защо е това бързане – не знам. Ако ме бяха поканили, решението щеше да се забави с един месец. Аз уважа КС. За мен съдът си е съд. Не трябваше тези неща да се случват, а да се запази репутацията на институцията в най-чист вид“, добави той.

Според него решението на КС би повлияло на неговото участие в изборите и на президента Румен Радев.

Петков сподели и каква е позицията му относно гражданството: „Общият принцип би бил: ако един български гражданин направи всичко възможно – плати си таксата, даде си паспортите, подпише си декларацията с нотариален акт, всичко това го направи – това трябва да е моментът, в който отказът се счита“.

„Като се замисля, аз съм много чист пред себе си. Получих поканата и още не бях сигурен, че ще бъда министър. Аз си предадох паспорта, отказах се от 1000 долара на месец пенсия, отказах се от здравеопазване. Баща ми ме извика и ми каза: – „Кириле, не го прави! Това ти е безопасността, гарантиран доход. Аз бях 5 години емигрант, за да стигна до това“. Това, което зависеше от мен, го направих. Каквото реши съдът, ще се съобразя“, заключи Петков.

Три пъти уволнявах шефовете на ББР, а те все обжалваха, поради което си оставаха на постовете, заяви още Кирил Петков.

После им казахме, че ако банката загуби, ще бъдат съдени за милиони. След това веднага си подадоха оставките, сподели той. Според него те са имали шефове извън правителство, които са ги подтиквали да останат.

ИТН трябва да включи Мика Зайков в ръководството. Днес сутринта пак си говорих с Мика Зайкова. Аз мисля, че тя е каналът след изборите между ПП и ИТН, посочи Кирил Петков.

Още не е станало належащо, но след изборите ще направя контакт със Слави Трифонов, а и с Корнелия Нинова. Не може да има още едно служебно правителство, категоричен бе Петков.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *