Партньор на Проватон
 Карадайъ на среща в “Алкомет” АД: Бизнесът трябва да заявява специалности

Карадайъ на среща в “Алкомет” АД: Бизнесът трябва да заявява специалности

Сподели в

“Имаме сбъркано образование, защото философията е парите да следват ученика или студента. Така произвеждаме хора с дипломи, които остават безработни”.

Това заяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ, кандидат за президент и водач на партийната листа в Шумен, на среща с бизнеса. Той посети металургичния гигант “Алкомет” АД в Шумен, който е най-големия работодател в областта.

“Субсидирането на образованието трябва да бъде на принципа: парите отиват при качеството. А държавната субсидия за стипендии да отива, особено във висшето образование, единствено и само за онези специалности, които са заявени от бизнеса. При това точно толкова на брой, колкото са заявили предприемачите”, категоричен е Карадайъ.

Той припомни, че развитие на професионалното образование е безспорен приоритетите на ДПС и представи пред бизнеса трите акцента в програмата за ускорено икономическо развитие на партията – зелената икономика, високите технологии и включването на свободните и активни граждани в политическите процеси.

Мажоритарният собственик на “Алкомет” АД Фикрет Индже показа на Карадайъ производствения процес и оборудването, което е на световно ниво.
Компанията притежава най-модерните машини и продължава да инвecтиpa, но и дa пoдĸpeпя мecтнaтa oбщнocт.

Πpeз тpyднaтa 2020 г. бе направена нaй-мaщaбнaтa инвecтициoннa пpoгpaмa нa „Aлĸoмeт“ AД с вложения за нaд 89 млн. лв, като наскоро са разкрити допълнително 50 нови работни места, за да се справи с изпълнението на поръчките.

Големият проблем на “Алкомет”, както и на целия бизнес в региона и страната, е липсата на кадри. Компанията е готова да подпомага обучението на деца в технически специалности още от 9 клас.

Така и компаниите ще имат интерес да плащат стипендии, защото бизнесът има нужда от кадри, отговори Карадайъ.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *