Партньор на Проватон
 Варна прехвърля акциите си от “Международен панаир Пловдив”

Варна прехвърля акциите си от “Международен панаир Пловдив”

Сподели в

В дневния ред на днешното заседание на ПК “Собственост истопанство” във Варна беше включено предложение Община Варна да прехвърли акциите си от “Международен панаир – Пловдив“ АД в дружеството-майка “Пълдин Туринвест“ АД, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет.

Община Варна притежава 16 314 400 броя акции (29% от капитала) в “Международен панаир – Пловдив“ АД, чийто  мажоритарен акционер  е “Пълдин Туринвест“ АД. Заради разпространението на COVID-19 и намаляване на интереса към подобен тип изложения се отчита драстичен спад в приходите на “Международен панаир – Пловдив“ АД. От последната 2020 г. дружеството е на загуба в размер на над 5 млн. лева. Същевременно финансовият резултат на “Пълдин Туринвест“ АД, в което акционер с 25% е и Община Пловдив, е печалба в размер на 1,2 млн. лева за предходната година.

“Затова предлагаме Община Варна да апортира акциите си от “Международен панаир Пловдив“ АД в инвестиционното дружество – майка “Пълдин Туринвест“ АД, като по този начин, без да прави допълнителни разходи, Община Варна ще бъде акционер в по-голямо и сигурно дружество с възможности за разнообразна дейност, в т.ч. и за дивидент, докато в “Международен панаир Пловдив“ това е доста по-малко вероятно“, посочват вносителите на предложението от “Пълдин Туринвест“ АД.

“Въз основа на депозираното предложение администрацията предприе действия по внасяне на искане от кмета на община Варна в Службата по вписванията за остойностяване, тъй като при решение за апорт трябва да има база, на която да бъде определена стойността на апорта. След като излезе окончателният доклад от Службата по вписванията, предоставяме на вниманието на Общински съвет за разглеждане и обсъждане възможността за апортиране на акциите на Община Варна от Международен панаир Пловдив в “Пълдин Туринвест АД“, каза пред съветниците Петко Бойновски, директор на Дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности”.

Съветниците дадоха принципното си съгласие за прехвърляне на акциите, но окончателното решение ще вземе Общинският съвет.

От Plovdiv24.bg информират, че със съдействието на Община Варна Гергов ще увеличи дела си в Пловдивския панаир и от 50.3 %, ще има власт над 79.3 %, даващи му реално правото дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство да може да взема всички решения.

Това показват простите сметки от едно предложение, внесено вчера, докато течаха комисиите.

По същество – предстои Общо събрание на акционерите в Пълдин Туринвест, на което се предлага да се увеличи капитала на дружеството с апортна вноска от Община Варна, която представлява дяловете й в Панаира. Де факто процентният дял на всички в Пълдин Туринвест ще намалее, но Гергов ще продължи на има над 67 % (квалифицирано мнозинство), а чрез Пълдин Туринвест си осигурява такова (79.3 %) и в Панаира.

По конкретното предложение дори да се съгласим, че Община Пловдив ще гласува против, то делът ни не е достатъчен, за да го спрем. Остава в ръцете на община Варна да не вземе решението за апорта”.

Това написа във Фейсбук по-рано днес общинската съветничка от Пловдив Веселина Александрова. Междувременно Plovdiv24.bg разполага с информация, че кметът на Варна Иван Портних вчера е бил в Пловдив.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *