Партньор на Проватон
 10 закона на продуктивността

10 закона на продуктивността

Сподели в

Задълбоченото наблюдение на творчески и успешни личности, които реализират своите идеи със завидна последователност е достатъчно добра база за идентифицирането на 10 закона за производителността.

1. Спрете да се съмнявате
Страхът от действие е най-простата и разпространена бариера, която се среща  при повечето професионални творци и предприемачи. Правилната подготовка на нов проект със сигурност е много важна, но по този начин можете лесно и дълго време да зациклите на етапа на мечтите и планирането. Човек трябва да се стреми да предприеме действия по-скоро, отколкото по-късно. В момента, в който започнете да действате (достатъчно е например да споделите зараждаща се идея с близкото ви обкръжение), веднага ще получите обратна връзка, която ще ви помогне да прецизирате първоначалната си идея и да продължите напред.

2. Започнете от малко
Когато всички идеи са само в главата ни, ние сме склонни да мислим в глобални, понякога напълно нереализуеми концепции. В резултат на такова мащабно мислене ние сами изграждаме висока бариера между мисли и действия. За да избегнете творческата парализа, намалете грандиозните си планове до малки, бързо осъществими планове. Можете ли да изпробвате идеята за многодневен фестивал с поредица от малки представления? Модел на небостъргач в миниатюра? Как би работило ново приложение за iPhone на хартия? Тествайки идеята си на по-скромна платформа, ще откриете много нови прозрения и възможности за преминаване към по-високо ниво на изпълнение.

3. Прототип, прототип, прототип
Опитът и неуспехът са основна част от живота на всяко творчество. По правило, когато започнете да прилагате идея за първи път, резултатът е лош. Най-важното е да синтезирате знанията, придобити в процеса, и да ги използвате, за да създадете нова и подобрена версия на първоначалната идея. Всички успешни рекламни послания казват, че създаването на прототипи са ключът към успешното превръщане на идеята в продукт, променящ индустрията. Не се обезсърчавайте от неуспех, вслушайте се, вгледайте се внимателно и си направете изводи. След това създайте нов прототип. Опитайте пак.

4. Поставете си прости цели, връщайте се често към тях
Работейки задълбочено и изчерпателно по проекта, ние генерираме много нови идеи по пътя си. Това може да доведе до постепенно размиване на основните цели на проекта, на неговите граници. Това е коварен навик, който може да ви подхлъзне до повтарящата се ситуация, в която никога не завършвате проект. Най-добрият начин да се избегне това е в началото на всеки проект да се очертаят целите му с прости думи. Ако работите в екип, важно е да се уверите, че целите на вашия партньор или партньори и колеги са в сътовтествие с вашите. И след това – нещо, което често пренебрегваме – редовно се връщайте към тях и ги преглеждайте. Така веднага ще забележите ако границите на вашия проект започнат да се размиват.

5. По малко, но всеки ден
Независимо дали работите по проекти, които изискват сериозни креативни ресурси – разработване на бизнес план, писане на роман или учене – наложително е винаги да поддържате инерцията си. Това е като да тичаш: когато тренираш всеки ден, натоварването става все по-леко. Същото се случва и с мозъка ни. Ако го тренирате всеки ден, все повече и повече креативни ресурси ще се активизират. Както казва писателят и дизайнер Джак Ченг, “не е важно колко много го правите, а колко често го правите“.

6. Следвайте режима
Този закон следва логично от предишния. На мнозина може да им се струва, че следването на режим е скучно и неблагоприятно за вдъхновението занимание. Всъщност е точно обратното. Планираната рутина насърчава вникването в същността на нещата и внезапното намиране на правилното решение. В своите  мемоари „За какво говоря, когато говоря за бягане“, Харуки Мураками пише, че стриктното спазване на ежедневието – ставане в 5 сутринта, лягане в 22 часа – е от решаващо значение за неговото впечатляващо творческо представяне.

7. Разбийте големите дългосрочни проекти на малки парчета или фази
За да не загубите мотивация през годините, а проектът постоянно да отговаря на вашите очаквания, трябва да го разбиете на задачи, чието решение отнема от седмица до един месец. Този подход има две основни предимства: 1) проектът изглежда по-осъществим, 2) по време на проекта получавате все по-голямо удовлетворение и награда за работата си. Дори да има още много голям обем работа, много е важно периодично да правите паузи и да оценявате вече свършеното.

8. Избягвайте ненужните срещи (и техните участници)
Нищо не убива продуктивността така, както срещите. Ако наистина трябва да бъдете домакин на среща (а това трябва да е много голямо „ако“), уверете се от самото начало, че всички в срещата разбират какво трябва да направят и защо. Ако присъстващите не ви помогнат по никакъв начин в постигането на целите ви, нека не ви губят времето.

Тереза Тейлър, която има солиден мениджърски опит на висши позиции, включително и като шеф на телекомуникационната компания Qwest казва, че започва всяка работна среща с два въпроса: “Разбираме ли всички защо сме тук?” и “Трябва ли всички да са тук?” Можете да намалите времето на безкрайни срещи, като организирате така наречените standing meeting, по време на която участниците не седят, а стоят прави.

9. Научете се да казвате „не“
Творческата енергия не е безкрайна. Тя, както и професионалният фокус, трябва да бъдат защитени. Да вземем за пример Джим Колинс, автор на бизнес лекции и учебници. Неговите бизнес умения и проницателност са много търсени. Но въпреки факта, че „Колинс взима над 60 000 долара за публична изява”, той изнася не повече от 18 лекции годишно. В противен случай нямаше да има време да се концентрира върху изследването и писането на своите бестселъри. Когато сте в настроение да работите и да реализирате възможно най-много проекти, не забравяйте, че „неочакваните възможности“ неизменно ви отвличат от текущата ви работа. Да се научиш да си казваш „не“ е съществена част от уравнението на производителността.

10. Не забравяйте, че правилата – дори правилата за продуктивността – са създадени, за да бъдат нарушавани
Казахме ли, че трябва да се придържаме към установения работен режим? Този и други закони трябва да се спазват само ако работят. Ако придвижването напред със съществуващата поръчка ви е трудно, опитайте нещо друго. Независимо дали става въпрос за дълго пътуване, посещение в музей, разходка из квартала или разговор с непознат. Понякога трябва да разклатите обичайния ход на времето. Променяйки навиците, ние отваряме нови перспективи и зареждаме батериите си, за да се върнем в битка.

E-executive

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *