Партньор на Проватон
 Карадайъ в Ловеч: Да подготвим младите хора за новите професии, свързани с изкуствения интелект

Карадайъ в Ловеч: Да подготвим младите хора за новите професии, свързани с изкуствения интелект

Сподели в

Държавата в момента не е полезна за своя бизнес, каза лидерът на ДПС се срещна с младите хора

Никой не иска от нас да закриваме централите от днес за утре. От нас се иска план до 2050 година – какво ще направим, как ще заменим тези централи и какви социални мерки ще приложим към миньори и работници, които ще останат без работа”

Трябва да подготвим младите хора за новите професии, свързани с изкуствения интелект и роботизацията. В световен план те се развиват и навлизат в живота два пъти по-бързо, отколкото интернетът стана част от живота ни преди години.

 

Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, на среща с младите хора в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на партията. В нея участваха зам.-председателите на ДПС Станислав Анастасов, водач на листата на Движението в региона и Йордан Цонев.

Младите хора засипаха Мустафа Карадайъ с въпроси за младежката безработица, зелената сделка, високите технологии.

“Младежката безработица е огромен проблем. Много млади хора са принудени да търсят препитанието си навън”, каза Карадайъ. Но допълни, че за да се реши този проблем, трябва да се мисли и да се работи за младежката заетост.

“Нашето отношение трябва да е към младежката заетост – как сами да си създаваме работните места”, каза лидерът на ДПС. Карадайъ се обърна към младите хора: “Вие сте от поколението родено в глобалния свят, всеки един от вас се е родил със света в джоба си – смартфон. Тенденциите вече са много по-различни. Когато аз бях студент свързвахме с кабел два-три компютъра. Когато завършвах вече се заговори за интернет, а 15-20 години по-късно светът стана зависим от интернет. Вие сте другото поколение – родени сте в епохата на интернет. Една част от професиите, които ги е имало, вие няма да ги имате. Но ще имате нови, свързани с изкуствен интелект и роботизация”.

Мустафа Карадайъ обясни, че една част от услугите вече минават изцяло в полето на изкуствения интелект. “В момента в Западна Европа вече има застрахователна компания без нито един служител – само на база изкуствен интелект. Световните анализатори казват, че светът скоро ще стане зависим от изкуствения интелект”, каза лидерът на ДПС. Той подчерта, че точно затова още през 2016 г. ДПС изведе в програмата си като основен приоритет високите технологии.

По отношение на Зелената сделка и зелената икономика лидерът на ДПС заяви: “Живеем във време на популизъм и лъжа, в което никой не мисли за държавата.”

“Германия спира въглищните и атомните си централи. Полша има 4 – 5 пъти по-висококалорични въглища и е много по-зависима от въглищата, отколкото е България. Но в момента Полша успя да договори своя план, затварянето на въглищните централи, затварянето на въгледобива, издейства си специални програми и средства. А у нас действащият президент каза, че ще работим “Мариците” да не се закриват”, обясни Карадайъ. Той категорично заяви: Никой не иска от нас да закриваме централите от днес за утре. От нас се иска план до 2050 година – стъпка по стъпка какво ще направим, как ще заменим тази енергия, как ще заменим тези централи и какви социални мерки ще приложим към миньори и работници, които ще останат без работа”.

“Липсата на този план е безхаберие”, възмути се Карадайъ. Той заяви: “Държавата в момента не е полезна за своя бизнес. Когато знае целта и посоката, бизнесът ще прави инвестиции, защото иска те да са дългосрочни и да има възвращаемост”.

По отношение на възобновяемата енергия Мустафа Карадайъ заяви, че има държави в ЕС, които направиха така, че заради ползването на ресурсите за възобновяема енергия и производство на възобновяема енергия станаха тотално енергийно независими. “Енергетиката не е само цена, тя е политическа и икономическа независимост”, категоричен бе кандидатът за президент на ДПС. Той припомни, че основните приоритети в програмата на Движението за ускорено икономическо развитие са чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия – зелена икономика, високи технологии и включването на свободните и активни граждани в политическите процеси.

“Програмата ни гарантира икономика с висока принадена стойност, за да имаме ускорено развитие, за да можем да отлепим от дъното и да стигнем средните европейски стандарти на живот, а не да имаме младежка безработица”, каза Мустафа Карадайъ.

“Трябва да направим като държава скок, ако искаме да се развиваме ускорено. Не да догонваме по стари технологии, а направо да влезем в на полето на новите технологии и да направим ръст в икономиката, включително и за зелената сделка и за зелената икономика, за еко и био земеделието, включително за въздуха и за водата”, обобщи лидерът на ДПС.

ЕПИЦЕНТЪР

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *