Партньор на Проватон
 Емпатия – едно от най-важните лидерски умения

Емпатия – едно от най-важните лидерски умения

Сподели в

Емпатията винаги е била ключово умение за лидерите, но придобива и едно ново ниво на значение и приоритет, което може да доведе до значителни бизнес резултати.

 

Авторът на Forbes Трейси Броуер представя резултатите от нови проучвания на емпатията като важен инструмент на лидерските умения.

Винаги е било ясно, че демонстрирането на емпатия влияе положително на хората, но ново изследване демонстрира нейното значение за всичко – от иновациите до задържането на служителите в организациите. Лидерството изисква фина комбинация от много различни умения, за да се създадат условия за ангажираност, щастие и представяне на служителите, а съпричастността оглавява списъка с това, което лидерите трябва да демонстрират пред тях.

Последиците от стреса

Причината, поради която емпатията е толкова необходима, е, че хората изпитват множество видове стрес и данните показват, че в резултат на пандемията животът и работата им са изключително засегнати.

  • Душевно здраве. Глобално проучване на Qualtrics установи, че при 42% от хората се наблюдава влошаване на психичното здраве. По -конкретно, 67% от хората усещат повишение на стреса, докато 57% имат увеличена тревожност, а 54% са емоционално изтощени. 53% от хората са тъжни, 50% са раздразнителни, 28% имат проблеми с концентрацията, на 20% им отнема повече време за завършване на задачи, 15% имат проблеми с мисленето и 12% са предизвикани да жонглират с отговорностите и задачите си.
  • Личен живот. Проучване на Occupational Health Science установи, че сънят ни е компрометиран, когато се чувстваме стресирани по време на работа. Изследване на Университета на Илинойс доказва, че когато служителите получават груби имейли по време на работа, те са склонни да изпитват негативизъм, който прехвърлят в личния си живот и особено към партньорите си. В допълнение, проучване на Университета Карлтън установи, че когато хората срещат грубост по време на работа, те са склонни да се чувстват по-малко способни и като родители.
  • Производителност, оборот и клиентско преживяване. Проучване, публикувано в Academy of Management Journal, установява, че когато служителите не срещат разбиране на работното място, това се отразява на тяхното представяне и е по-малко вероятно да помагат на другите. Ново изследване на Университета Джорджтаун показва, че намалената работоспособност се увеличава, ефектите от което са големи, а сред тях са намалена производителност и сътрудничество, влошаване на клиентското обслужване.

Емпатията допринася за положителните резултати

Докато преминаваме през трудности, борим се с прегаряне или се затрудняваме да намерим щастие на работното място, емпатията може да бъде мощен антидот и да допринесе за положителния опит за отделните служители и екипи.

Ново проучване на Catalyst сред 889 служители установи, че емпатията има някои значителни конструктивни ефекта:

Иновация

Когато хората смятат, че техните лидери са съпричастни, е по-вероятно да бъдат иновативни – 61% от служителите, в сравнение със само 13% от служителите, с по-малко съпричастни лидери.

Ангажираност

76% от хората, които са усетили съпричастност у своите лидери, съобщават, че са били ангажирани с процесите в организацията, в сравнение с 32%, които са били по -малко съпричастни към случващото се около тях.

Задържане

57% от белите жени и 62% от цветнокожите казват, че е малко вероятно да си помислят да напуснат работата си, когато усещат, че техните житейски обстоятелства са уважавани и ценени от компаниите, в които работят. Въпреки това, когато не са почувствали това ниво на оценяване или уважение на личния си живот, само 14% от белите жени и 30% от цветнокожите съответно заявяват, че е малко вероятно да помислят за напускане.

Включване

50% от хората с емпатични лидери съобщават, че работното им място е приобщаващо, в сравнение със само 17% от тези с по-малко емпатични лидери.

Работа-Живот

Когато хората усещат, че техните лидери са по-съпричастни, 86% от тях съобщават, че са в състояние да се справят с предизвикателствата на работата и живота си като успяват успешно да жонглират с личните, семейните и служебните си ангажименти.

Сътрудничеството също е фактор. Според проучване, публикувано в Evolutionary Biology, когато емпатията е налице при вземането на решения, тя увеличава сътрудничеството и дори кара хората да бъдат по-съпричастни един към друг.

Душевно здраве

Проучването на Qualtrics установява, че когато лидерите са възприемани като по-съпричастни, хората демонстрират по-високи нива на психично здраве.

Свързани с емпатията

Емпатията изглежда е вродена. В проучване на Университета в Лунд сред деца на 2 години става ясно, че те демонстрират приемане на факта, че другите имат различни гледни точки от тяхната. Изследване в Университета във Вирджиния също доказа, че когато хората виждат приятелите си да изпитват заплаха, те изпитват активност в същата част на мозъка, която е засегната при съответния човек в състояние на заплаха. Хората изпитват към приятелите и съмишлениците си емпатия толкова силно, колкото и към самите себе си. Всичко това прави съпричастността важна част от човешкото ни състояние – както в работата, така и в личния живот.

Лидерство с емпатия

Лидерите могат да демонстрират съпричастност по два начина. Първо, те могат да разбират мислите на някой друг чрез когнитивна емпатия („Ако бях на негово/нейно място, какво щях да мисля в момента?“).

Лидерите също могат да се съсредоточат върху чувствата на човек, използвайки емоционална съпричастност („Да бъда в неговото/нейното положение би ме накарало да се чувствам…“). Най-успешните лидери не само мислят за останалите, но и изразяват притесненията си за тях, питат за предизвикателствата, а след това изслушват отговорите на своите служители.

Не е задължително лидерите да са експерти в областта на психичното здраве, за да докажат, че се грижат и обръщат внимание. Достатъчно е да задавате въпроси и да приемате сигнали от служителя за това колко искат да споделят. Лидерите следва да бъдат информирани за подкрепата на компанията за психично здраве, за да могат да предоставят информация за ресурси за допълнителна помощ.

Лидерството изисква действия. Хората се доверяват на лидерите и се чувстват ангажирани, когато има съответствие между това, което лидерът казва и прави. Разбирането на положението на другите трябва да се превърне в съпричастност и действие.

Емпатията е акт на разбиране на борбите на служителя и предлагане на помощ. Лидерът разглежда перспективите на членовете на екипа и прави препоръка, която помага да се постигне по-голям успех. Както се казва в народната поговорка – „хората може да не помнят какво казвате, но ще запомнят как сте ги накарали да се чувстват”.

Накратко

Емпатията допринася за положителните взаимоотношения и организационната култура, а също така води и до добри резултати. Емпатията може да не е съвсем ново умение, но има ново ниво на значение и от последните проучвания става ясно как емпатията се превръща в лидерска компетентност, която се развива и демонстрира сега и за в бъдеще в работата.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *