Партньор на Проватон
 10 признака, че имате наистина лош шеф

10 признака, че имате наистина лош шеф

Сподели в

Най-лошият кошмар на обикновения служител е лошият шеф. Да направим един тест. Изпълва ли ви радост мисълта, че шефът ви е извън офиса? Ако отговорът е категорично „да“ не сте сами. 88% от хората са по-щастливи и по-малко стресирани, когато шефът им се обади болен, отсъства от работа или отиде на почивка, показва проучване, проведено в LinkedIn.

За съжаление, само защото някой има фантастична длъжност, това не го прави автоматично страхотен лидер. И няколко прехода в кариерата са по-предизвикателни от преминаването от мениджър към лидер, пише авторът на Forbes Каролин Кастрийон.

И така, как да разберете дали наистина имате лош шеф? Ето десет предупредителни знака, за които трябва да внимавате:

1. Не им пука дали сте претоварени

Ако вашият мениджър иска да работите последователно дълги часове, това е сигнална лампа. Едно е да имаш проекти, изискващи специално внимание, но да работиш непрекъснато месеци и години е неустойчиво.

2. Губят контрол редовно

Викането на работното място е непрофесионално и никой не трябва да бъде подлаган на неконтролиран шеф. Ако вашият мениджър редовно има изблици, може да е време да обмислите друга позиция или компания. От друга страна, ако това е случайно явление, може да успеете да разрешите проблема директно с него.

3. Вашият мениджър поема заслуга за вашата работа

Ново проучване на BambooHR разкри, че най-лошото поведение на шефа е да се вземе кредит за работата на служителите. Мениджърите поемат заслуга за работата на другите по всякакви причини. Но нито един от тях не е приемлив. Каквато и да е мотивацията им, умишлената кражба на заслуга не е нещо, с което трябва да се примирите.

4. Вашият лош шеф не ви дава правомощия

Напълно упълномощени служители вземат добри решения и решават проблеми. Проучване на Gallup дори установи, че компаниите с талантливи хора, които могат да делегират, имат по-големи темпове на растеж, по-високи приходи и създаване на повече работни места. Ако шефът ви не ви вярва, това може да ви накара да се почувствате тревожни, разочаровани и несигурни относно вашите способности. Както пише авторът Джон Максуел, „Лидерите стават велики, не поради силата си, а поради способността си да овластяват другите“.

5. Вашият лош шеф не се застъпва за вас

Страхотен шеф можем да наречем този, който ви помага да получите експозиция, признание и възможности. Ако давате 100% и вашият мениджър не се застъпва от ваше име, това е категоричен предупредителен знак. И ако постоянно ви казват, че увеличението на заплатата или повишението е на хоризонта и това не се осъществява, може би е време да обмислите други възможности.

6. Имате микромениджър

Вашият шеф обсебен ли е да знае всеки детайл от вашите проекти? Макар че може да имат най-добри намерения, микроуправителите са вредни за успеха на бизнеса и психичното здраве на служителите. LinkedIn съобщи, че 79% от служителите са били микроуправлявани поне веднъж в кариерата си. Резултатът е, че служителите се чувстват откъснати и деморализирани.

7. Те не поставят ясни очаквания

Когато мениджърът не поставя ясни очаквания, той настройва служителите да се провалят. И този провал води до нещастни служители и голям текучество. Gallup изучава над 7000 служители и установява, че половината са напуснали работа поради лош мениджър. Те също така установяват, че яснотата на очакванията е жизненоважна за работата на служителите.

8. Избират любимци в офиса

Представете си този сценарий. Виждате вашия шеф и колега често да обядват заедно. Вашият мениджър ви изключва от тайни срещи и сесии за брейнсторминг. И изглежда, че всички високопоставени задачи винаги отиват при определен колега. Въпреки че това поведение не е необичайно, то е непрофесионално. Да, в човешката природа е да има предпочитания. Но по време на работа може да станат токсични, когато преференциалното отношение идва от шефа.

9. Вашият лош шеф не предоставя обратна връзка

Имали ли сте такъв опит, в който работата ви изглежда върви отлично и тогава, бам! Имате годишен преглед на ефективността и изведнъж сте информирани, че се справяте слабо, а не сте екипен играч. Истинският лидер осигурява конструктивна обратна връзка на своите служители често, така че те имат възможност да се подобрят и да останат здраво стъпили на земята.

10. Вашият мениджър не е отворен за нови идеи

Слушането е от основно значение за ефективното лидерство. И с течение на времето организациите ще придадат още по-голямо значение на опита на служителите и ще бъдат отворени за обратна връзка. Слушането не само създава доверие, но и мотивира служителите и стимулира иновациите. Така че, ако вашият шеф не е отворен за обратна връзка, това не само се отразява негативно на вас и вашия екип, но и на компанията като цяло.

Често се казва, че хората не напускат лоши работни места – те оставят лоши шефове. А статистиката показва, че 57% от служителите напускат работата си заради своя мениджър. Разпознайте знаците, за да можете да излезете, преди да е станало твърде късно. Лошите шефове създават негативна среда, която задушава творчеството и иновациите. А последиците от тираничния мениджър могат да отекнат в личния ви живот – да повлияят негативно на вашите взаимоотношения и благосъстояние. Научавайки се да идентифицирате червените флагове, ще можете да се обърнете към тях челно или да имате възможност да преминете към по-зелени пасища.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *