Партньор на Проватон
 5 стъпки към изграждане на ефективен процес в работата

5 стъпки към изграждане на ефективен процес в работата

Сподели в

Как да работим ефективно – най-често задаваният въпрос сред служителите на големите корпорации, но и сред предприемачите и собствениците на стартиращи компании. За всички е еднакво важно да са възможно най-ефективни в работата си и да оптимизират процесите, които водят до успешни резултати.

 

Какви са 5-те стъпки към изграждане на ефективен процес в работата според автора на Forbes Ейвъри Бланк.

 Ако искате вдъхнете живот на една идея, трябва да определите стъпките, които ще ви доведат до нейната реализация. Разработването на процес изисква дисциплина. Отделете време да помислите и да документирате стъпките си.

Ето пет стъпки, които да ви помогнат да развиете работещ бизнес процес:

  1. Визуализирайте желания краен резултат.

При разработването на процес, от помощ за вас би било да знаете как искате да изглежда неговият край. Помислете за желания краен резултат и след това работете отзад напред.

  1. Определете заинтересованите страни, които трябва да бъдат включени във фазите на разработване и прилагане на процеса.

Вероятно ще имате нужда от подкрепата на вашите колеги, за да постигнете желания резултат. Запитайте се: „Кой друг трябва да включа в брейнсторминга или да бъде част от процеса?“

Много услуги или продукти изискват поддръжка на различни функции. Помислете дали трябва да привлечете например инженер, ръководител на проекти или адвокат. Включете хората, които ще бъдат част от процеса. Техният опит ще гарантира, че обмисляте всичко необходимо, за да осигурите ефективен процес.

  1. Помислете за технологията, от която се нуждаете.

Ключов компонент на ефективните процеси е ефективността, обективността и последователността. Автоматизацията може да постигне тези цели. Помислете за технологията, която можете да интегрирате, за да автоматизирате процеса.

Ако не знаете за същесвуваща технология, която да подпомогне вашия процес, допитайте се до технолог. Споделете идеята с инежер от вашата организация или мрежа от контакти и попитайте какви продукти или системи биха могли да подпомогнат развитието на процеса.

Проверете за пристрастие. Някои технологии имат отклонения, които могат да произтичат от несъзнателни пристрастия на хората, които ги разработват. Докато обмисляте как технологията може да поддържа вашия процес, вземете внимателен подход, за да разберете как е разработена тази технология. Не искате пристрастието да подкопае резултатите.

  1. Предвидете пречките, които ще трябва да преодолеете.

В допълнение към потенциалните технологични пристрастия, помислете за други въпроси или предизвикателства, които биха могли да подкопаят изграждането на ефективен процес. Ще има ли промени в паричните или човешките ресурси във вашата организация? Ако развивате партньорство с друга организация, с какви проблеми може да се сблъскате в близко бъдеще? Ако процесът е с глобален мащаб, може да се наложи да вземете предвид геополитиката и въздействието върху международната търговия. Успешните професионалисти, процеси и организации обмислят бизнеса, политиката и средате, в която работят.

  1. Уверете се, че процесът може да бъде подобрен.

Един велик процес трябва да има начин да бъде подобрен. Нещата се променят с времето. Изискванията се променят. Ресурсите се променят. Следователно може да се наложи и процесът да се промени, за да остане ефективен.

Запомнете, че процесът е рамка за постигане на резултат. Съсредоточете се върху осигуряването на качествен резултат и не се привързвайте твърде много или не се гордейте с процеса. Процесът е средство за постигане на резултата. Превозните средства се сменят.

Имате способността да гарантирате, че процесът е стабилен и силен в дългосрочен план. Когато сте разработили процеса, работата ви току-що е започнала. Използвайте показатели за измерване на успеха. Ангажирайте се да гарантирате, че процесът поддържа инерция и продължава да произвежда качествен резултат.

Процесите са от решаващо значение за превръщането на една идея в реалност. Помислете какъв искате да бъде крайният резултат и определете хората, които трябва да бъдат включени, за да се случи това. Помислете за технологията, която ще помогне за активиране на процеса и всички възможни бариери, които биха могли да му попречат. Помислете какво ви е необходимо, за да сте сигурни, че процесът е последователен и може да бъде подобрен.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *