Партньор на Проватон
 Как да вземеш трудно решение

Как да вземеш трудно решение

Сподели в

Ситуациите, в които трябва да вземеш трудно решение, са зона на неяснота и несигурност. Ясно е, че няма начин да изпитваме голяма сигурност в трудни моменти, но можем да дадем най-доброто от себе си, за да вземем най-доброто решение, на което сме способни, на базата на информацията, която имаме.

Авторът на Forbes Франсес Бриджис дава съвети, които да ни помогнат при вземането на трудно решение.

Следвай фактите

Прочети допълнителна информация и се вслушай в мненията експертите по дадения въпрос. Опитай да се отдалечиш от чувствата, свързани с тази ситуация, и да осмислиш информацията колкото можеш по-обективно. Важно е да разбереш какви са рисковете от твоето решение.

Помисли за целите и принципите си

Независимо дали става въпрос за професионално или за лично решение, трябва да претеглиш възможностите, като имаш, предвид целите си в дългосрочен план. Например, ако харесваш работата си, но не и работодателя, трябва да прецениш рисковете от това да потърсиш работа в конкурентна компания и от какво ще трябва да се откажеш, ако го направиш.

Обсъди проблема с хора, на които вярваш

Важно е да имаш около себе си група от хора, на които вярваш, за да се консултираш с тях, когато трябва да вземеш трудно решение. Особено необходимо е това да са хора, които ще ти кажат и неща, които може да не ти хареса да чуеш. Те може да ти покажат различна перспектива, която да повлияе на решението ти. След това е важно да се опреш на логиката, за да избереш верния път.

Заложи си краен срок

Почти толкова важно, колкото самото вземане на решение, е да го вземеш своевременно и да не оставяш други хора или ситуации да диктуват какво ще се случи вместо теб. Дори и да допуснеш грешка, е по-добре това да се случи след осъзнат избор, отколкото докато си пасивен наблюдател.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *