Партньор на Проватон
 5 мита, които пречат на кариерното ти развитие

5 мита, които пречат на кариерното ти развитие

Сподели в

Успешното кариерно развитие звучи много добре – да те повишат, да получиш примамливо предложение за работа, по-висока заплата на новата позиция или пък повече влияние на настоящата. То е постоянна цел за хората, които непрестанно се стремят да постигат повече.

 

Въпреки това много висококвалифицирани, трудолюбиви и амбициозни хора се затрудняват да постигат целите си в кариерата, защото имат погрешна представа какво е кариерно развитие.

Авторът на Forbes Адунола Адешола посочва пет мита, в които трябва да спреш да вярваш, ако искаш да се развиваш успешно:

Ако сегашният ти шеф мисли, че не можеш да направиш нещо, значи наистина не можеш.

Много от нас вярват, че шефът ни знае най-добре дали сме или не сме достатъчно квалифицирани за дадена задача. Така, ако шефът те пренебрегне, когато става дума за повишение или за увеличение на заплатата, или ти каже, че още не е дошъл моментът, е много вероятно да повярваш, че не си достатъчно добър за възможностите, към които се стремиш.

Но ако искаш да се развиваш, трябва да спреш да вярваш в този мит. Да не получиш желаното повишение, не означава, че не можеш да намериш по-добра работа в друга компания.

Трябва да започнеш отначало или да очакваш много по-ниска заплата, ако искаш да смениш сектора.

Вярата в този мит може да ти попречи да опиташ да смениш сектора. Но една такава промяна не означава задължително, че започваш от нулата. Това е все едно да си кажеш, че опитът ти от досегашната ти кариера няма никакво значение. Вместо това намери позиция в новата индустрия, в която досегашният ти опит ще влезе в употреба. По този начин можеш да се представиш като кандидат, който се отличава от останалите точно заради този опит, а не въпреки него.

Трябва да имаш перфектната квалификация, за да получиш желания пост.

Ако докато търсиш работа постоянно се оглеждаш за изискване, според което не си подходящ кандидат, значи вярваш в този мит. Описанието на търсения кандидат за дадена позиция е всъщност описание на идеалния кандидат. Това не значи да пренебрегнеш напълно това описание, но не означава и че трябва да отговаряш на 100% на изискванията.

Подходи към тях стратегически – вместо да отхвърлиш тази възможност, защото мислиш, че не си подходящ, помисли как твоите качества и умения са свързани с позицията и помогни на бъдещия си работодател също да види тези връзки. Това ще ти помогне да се представиш като кандидат с уникален опит зад гърба си.

Само трябва да работиш здраво и всичко ще си дойде на мястото.

Да работиш здраво, е наистина важно, наред с това да проявяваш търпение. Но това далеч не са единствените съставки за успешно кариерно развитие. Освен това трябва да знаеш как да представиш уменията и постиженията си. Трябва да знаеш как да изградиш важни връзки, да си активен и да си поставяш цели. Ако се надяваш някой да те забележи и да избере точно теб, само защото работиш здраво, ще се разочароваш и има опасност да изпиташ прегаряне, тъй като е много вероятно постоянно да те подминават.

Да поискаш помощ, е знак за слабост.

Може би са те учили, че да търсиш помощ за кариерата си те кара да изглеждаш досаден или неспособен. Но истината е, че колкото по-успешен си или колкото по-успешен искаш да станеш, от повече помощ и подкрепа имаш нужда, за да постигнеш целите си. Искането на помощ от хора, които вече са постигнали това, което и ти искаш, могат да ти помогнат по-бързо да запълниш пукнатините в познанията си.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *