Партньор на Проватон
 Честните хора са по-здрави от тези, които послъгват

Честните хора са по-здрави от тези, които послъгват

Сподели в

Ето още един довод в полза на честността: казването на истината е гаранция за по-добро здраве. Така ли е наистина?

Американски учени провели експеримент именно на тази тема – как лъгането и казването на истината влияят на човешкото здраве. Включили се 110 души, които били разделени на две групи. На хората от първата група било категорично забранено да лъжат, а на тези от втората разрешили да се държат по обичайния начин – т.е. да действат по свое усмотрение. Веднъж в седмицата участниците се събирали в лабораторията, където се фиксирали показателите за здравословното им състояние. При втората група, с помощта на детектор на лъжата, допълнително замервали и нивото на лъжа -отчитало се кога те лекичко просто премълчавали нещо и кога прибягвали до пълна дезинформация на събеседника си.

Намаляване на болката

Резултатите еднозначно показали, че тези, които казвали истината, започнали да се чувстват много по-здрави от другите, които прибягвали до лъжи. Участниците от втората група се разделили: част от тях лъжели доста, а друга част, които се заинтригували от експеримента, се постарали сами да се ограничат в лъженето – и те получили „награда“ от своите тела във вид на подобрено здравословно състояние. Участниците от първата група, на които по условие било забранено да лъжат, показали още по-впечатляващи резултати – те престанали да се оплакват от проблеми като главоболие, намаляла нервността им и изчезнало дразненето в гърлото.

Къде отиват неизказаните думи

За това, че тялото реагира на нещата, които човек казва, често говорят привържениците на различни школи в нетрадиционната медицина. Те са убедени, че неизказаните думи не се губят – редовно потисканият речеви импулс отива някъде в дълбините на нашето подсъзнание, където се „преражда“ и често се появява във вид на психосоматично заболяване. Т.е ако човек постоянно се ограничава и потиска истината вътре в себе си, е много вероятно гърлото (зад което „спират“ думите) да го боли много по-често. Разбира се, всеки може да се отнесе скептично към тази теория, но опитът на американските изследователи явно потвърждава гледната точка на нетрадиционната медицина.

Резултати за тялото и душата

Въпросът за това винаги ли е уместно да казваме истината, остава открит. Но дори отказът от някаква малка лъжа – за причината за закъснение, грешка в работата или за личните постижения – вече значително подобрява здравословното ни състояние, констатират учените. Те установили и друго: спестяването на лъжите за дребни неща помагало на участниците в експеримента по-добре да се адаптират в социума: те започвали по-лесно да установяват контакт и да градят по-искрени взаимоотношения. Всички доброволци били единодушни, че не са подозирали колко силно лъжата може да вреди на здравето и отношенията им.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *