Партньор на Проватон
 НАП – Варна: Физическите лица с доходи от над 50 хил. лева се регистрират по ДДС

НАП – Варна: Физическите лица с доходи от над 50 хил. лева се регистрират по ДДС

Сподели в

След изтичането на сроковете за деклариране на доходите и подаване на коригиращи декларации инспекторите по приходи от НАП Варна извършват проверки и установяват физически лица, които са декларирали пред приходната агенция доходи от извън трудови правоотношения над 50 хиляди лева за последните 12 месеца, но не са подали заявление за регистрация по ЗДДС, съобщават от там за Moreto.net В голямата си част това са производители на селскостопанска продукция.

От местния офис на НАП напомнят на физическите лица, че всяко от тях, което е получило повече от 50 хиляди лева доход, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 7-дневен срок от надвишаването на сумата. На облагане подлежат доходи от наем, консултантски възнаграждения, доходи от граждански договори, от продажба на селскостопанска продукция и др. Лицата, които не се съобразяват със законовото изискване, се регистрират служебно от НАП, като освен дължимия ДДС им се начисляват и лихви. До момента варненските инспектори са регистрирали служебно по ДДС 2 184 физически лица.

В НАП Варна се извършват и проверки на фирми, които не изпълняват разпоредбите на ЗДДС, като не внасят или внасят със закъснение ДДС, а някои от тях не подават справка-декларация за дължимия данък. От началото на 2021 година, поради системно нарушаване на ЗДДС, 565 фирми са служебно дерегистрирани. С влизането в сила на актовете за дерегистрация се отнема правото на фирмите да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит.

От офиса на НАП във Варна напомнят още, че лицата и фирмите, спрели временно дейността си, но са регистрирани по ЗДДС, не са освободени от задължението да подават справка–декларация всеки месец. Задължението им отпада след подаване на заявление и връчване на акт за дерегистрация от приходната агенция.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *