Партньор на Проватон
 ВСУ “Черноризец Храбър” започна 31-та си академична година

ВСУ “Черноризец Храбър” започна 31-та си академична година

Сподели в

Варненският свободен университет “Черноризец Храбър” започна 31-та си академична година с тържествена церемония, в присъствието на първокурсниците, чуждестранни студенти и гости, с много усмивки, настроение и цветя. Тази година университетът отбелязва 30 години от създаването си, под мотото “Учи се и търси”, думи на смелия български духовник Черноризец Храбър.

Учебната година бе открита от доц. д-р Красимир Недялков – президент на университета. В приветствието си към първокурсниците той изтъкна, че изборът на висше училище е логичен и правилен – най-големият частен университет в България се е доказал многократно, заслужил е редица отличия и признания. “Бъдете всеотдайни и упорити по дългия път към хоризонтите на научната истина и професионализма”, добави президентът.

Приветствие от името на академичното ръководство на университета направи проф. д-р Петър Христов – ректор на ВСУ “Черноризец Храбър”. “Пътят, който ви предстои да извървите с гордост,  е предначертан в завещанието “Учи се и търси”,  което нашият патрон остави в творбата си “За буквите”. Мечтайте, учете, търсете и намерете отговорите на въпросите на времето”, обърна се към студентите той.

Специални гости на церемонията бяха областният управител на Варненска област Марио Смърков, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, д-р Ванухи Аракелян – председател на Апелативния съд, Ирена Радева – началник на Регионалното управление на образованието във Варна, арх. Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна, Лилия Христова – директор на дирекция “Образование и младежки дейности” на Община Варна, Веселин Василев – зам.-кмет на район “Приморски”, представители на висши училища и научни институти, директори на средни училища и професионални гимназии, председатели на браншови настоятелства към професионалните направления и представители на бизнеса.

Специално приветствие към академичната общност отправи Варненският и Великопреславският митрополит Йоан. “През тези 30 години поколения учени, студенти, човеци, са получили своето образование в университета и се е утвърдила духовна приемственост, научно знание, което се предава от година на година”. Той пожела на добър път и благодатен успех на студентите.

“Учете се и търсете, за да бъдете свободни. Знанието е свобода, а свободата е отговорност”, с тези думи се обърна към студентите областният управител Марио Смърков.

По време на церемонията бяха отличени и студентите, приети с най-висок успех във ВСУ “Черноризец Храбър”.  От името на първокурсниците говори Екатерина Желязкова – възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна, завършила с отличен успех.

Чуждестранните студенти в университета представи Андрей Гавриленко, докторант от Владимирския държавен университет “Александър и Николай Столетови”, който за втори път избира Варненския свободен университет. Сега той провежда научен стаж, след като спечели стипендия на Президента на Руската Федерация. На церемонията присъстваха студенти от Италия, Чехия, Полша и Украйна, които са на образователен обмен във ВСУ “Черноризец Храбър” по програма “Еразъм+”.

Уникално танцово шоу сътвориха студентите от Академичния танцов театър на ВСУ “Черноризец Храбър”. Водещ на церемонията бе духовният спътник на университета и любим актьор Свилен Стоянов.

Събитията по отбелязване на 30-годишнината на университета ще продължат на 4 октомври 2021 г., когато световно известният музикант Теодосий Спасов ще бъде удостоен със званието Doctor Honoris Causa на ВСУ “Черноризец Храбър”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *