Партньор на Проватон
 Започва раздаването на храни за нуждаещи се! Вижте къде са пунктовете във Варненско

Започва раздаването на храни за нуждаещи се! Вижте къде са пунктовете във Варненско

Сподели в

БЧК ще предостави 5 465 тона храни на обща стойност над 13 млн. лв.

От понеделник (20 септември) стартира предоставянето на пакети с хранителни продукти от първа необходимост на над 550 000 нуждаещи се във Варна и страната. Българският Червен кръст ще раздаде 5 465 тона храни на обща стойност 13 348 650 лв.

Реално от хранителните пакети ще се възползват 550 962 уязвими български граждани. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един малък хранителен пакет с общо тегло 17, 540 кг, а тричленните и по-големите семейства – по един голям хранителен пакет с общо тегло 27,690 кг. Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукти: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, зелен грах; гювеч, говеждо месо; говежди кюфтета; пиле фрикасе и риба.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 временни пункта в цялата страна и ще продължи до 19 ноември 2021 г. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Оперативната програма.

Подробният график за раздаване на хранителните пакети по Програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК, в сайта на Агенция за социално подпомагане.

Ето и адресите във Варна и областта:

Варна, кв. Победа, ул. „Самарско знаме” № 1

Варна, кв. „Чайка“, бл.67, Пенсионерски клуб

Варна, кв. Аспарухово, ул. “Кишинев” № 15, пенсионерски клуб

Варна, кв. „Владиславово“, пазар до кметството

Дългопол, гр. Дългопол, ул. “Георги Димитров” 130

Суворово, гр. Суворово, бул. „Възраждане” – 11 СОУ „Н. Й. Вапцаров”-

Аксаково, гр. Аксаково, ул. “Кап. Петко Войвода“№ 7

Вълчи дол, гр. Вълчи дол, ул. “Г.Димитров ” № 1 – дом.социален патронаж

Аврен, с. Аврен, ул. “Йордан Ноев” № 50, пенсионерски клуб

Долни чифлик, гр. Долни чифлик, ул. „Иван Сокачев” № 2

Белослав, гр. Белослав, ул. „Св. Св. Кирил и Методий” № 27- Медицински център 1

Девня, гр. Девня, бул. „Съединение” № 169, Пенсионерски клуб

Ветрино, с. Ветрино, ул.“ П.Яворов“ № 2а, автобаза Община

Бяла, гр. Бяла, ул. “Здравко Бомбов” № 10

Провадия, гр. Провадия, ул. “Дунав“ № 46

6500 тона продукти на стойност 15,7 млн. лв. са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет.

Право на подкрепа имат лица и семейства, подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“ на различни основания. В основната целева група са включени и семейства, подпомогнати с еднократна помощ, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID-19.

За първи път семействата с по трима и повече членове ще получат по два пакета с храни. Увеличението идва в отговор на направено проучване, възложено от Агенцията за социално подпомагане, в което се препоръчва размерът на помощта да се съобрази с големината на семействата.

Подпомогнатите ще получат по 23 кг храни на стойност 55 лв., като пакетите включват 16 вида продукти от първа необходимост. Сред тях са ориз, спагети, лютеница, различни видове консерви, конфитюр, захар, леща, брашно и олио. Раздаването на пакетите ще бъде поетапно и ще продължи и през ноември по график, изготвен от партньорската организация по програмата – Българския Червен Кръст.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *