Партньор на Проватон
 Нов живот за над 20 тона стари книги чрез кампанията „Зелено знание“

Нов живот за над 20 тона стари книги чрез кампанията „Зелено знание“

Сподели в

Десетки книжарници в цялата страна се превърнаха в пунктове за събиране на стари книги като част от проекта „Зелено знание”. Той е финансиран с европейски средства по Оперативна програма „Околна среда”, а основната му цел е предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, повторната употреба и рециклирането на старите книги.

Събрането на старите книги се проведе от средата на юли до края на август. Сега идва и ред и на следващата стъпка – тяхното даряване в читалищни и училищни библиотеки, социални домове и други институции. Тези, които са негодни за употреба или са в много лошо състояние ще бъдат предадени за рециклиране. По този начин, инициативата ще допринесе за прехода към кръгова икономика и природосъобразния начин на живот.

Още със старта на проекта „Зелено знание” през юли, организаторите си поставиха за цел да съберат поне 50 хиляди стари книги или около 10 тона. След приключването на първия етап, тези цифри са многократно надхвърлени, каза координаторът на кампанията Диана Сивинова.

„В склада ни в София събрахме около 10 тона стари книги, а във Велико Търново 13 тона. Това означава, че сме успели да съберем 23 тона за месец и половина“, поясни Сивинова.

В кампанията се включиха общо 7 града в страната – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас, Габрово и Плевен.

Варна е един от първенците в кампанията със събрани около 8 тона книги.

„В момента обработваме заявките от читалищата, библиотеките и останалите институции, които изявиха желание да подновят своя книжен фонд. Интерес са проявили над 80 институции. Имаме заявка за книги и от една българска общност в Италия. Те ни поискаха повече ученическа литература и учебници на български език“, каза още Диана Сивинова.

Според Нели Узунова, която е представител на една от големите вериги книжарници в страната, кампанията ще спомогне за увеличаване на броя на четящите деца.

„В нашата книжарница бяха предадени около 5 хиляди книги. Част от тях не стават за повторна употреба, но те ще бъдат предадени за рециклиране. Много от книгите са българска и световна класика, което показва, че българите четат качествена литература“, сподели Нели Узунова. Тя допълни, че много млади хора на възраст между 20 и 25 години са дарили книги за целите на кампанията.

Изключително активно в инициативата се включи и нашият колега в Радио Варна Александър Йорданов, който е дарил над 60 книги в два от пунктовете в морската столица.

„Тази кампания е много полезна. Още когато публикувахме информация за нея на нашия сайт, ми направи впечатление, че предизвика сериозен интерес и много хора се втурнаха към книжарниците да дарят старите си и непотребни книги. Аз дарих много детски книги. Сериозно се замислих за една книга, посветена на футбола във Варна, но вярвам, че тя ще отиде в някоя библиотека и няма да се загуби“, сподели Александър.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *