Партньор на Проватон
 Лилия Христова: Ще направим всичко възможно присъственото обучение да е по-дълго!

Лилия Христова: Ще направим всичко възможно присъственото обучение да е по-дълго!

Сподели в

Само 25 % от варненските учители и непедагогическия персонал са ваксинирани, а същият процент от тях са прекарали вече Covid-19. Това заяви в предаването “Зала Пленарна” по Дарик директорът на дирекция “Образованиe и младежки дейности” Лилия Христова. Тя е препоръчала на директорите на училища и детски градини да организират информационни срещи със здравни работници, на които да се разяснят ползите от имунизацията.

“Учебната година ще започне присъствено, а после само Бог знае как ще продължи. Ще направим всичко възможно присъственото обучение да е по-дълго. Целта е към онлайн обучение да преминават първо най-големите ученици, а най-малко да бъдат засегнати детските градини. Директорите щe са водещите фигури при вземане на решения за неприсъствено обучение. Те са на терен и могат да направят най-точната преценка”.

Варненските училища са сред най-добре обезпечените в страната с устройства и интернет връзка. Проблеми има само в училища, посещавани от деца с лош социален статус, където не се води същото онлайн обучение като в 90 % от другите училища, добави Христова.

“По-големите трудности при онлайн обучението вече сме ги преодолели. Сега трябва да се съсредоточим върху качеството на преподаването и върху контрола”.

3176 ще бъдат първокласниците тази година във варненските училища. 137 деца все още не са записани, като част от тях предстои да се преместят с родителите си в чужбина.

Във всички училища ремонтите са приключили, като в две от тях текат довършителни дейности. Заради продължаващ втора година ремонт учениците от Професионалната гимназия по туризъм ще бъдат преместени в сградата на училище “Стоян Михайловски” в квартал “Кайсиева градина”.

“Ремонтът се извършва от МОН, а ние подпомагаме с единствената свободна база, която може да събере децата. Въпросът с часовете по практика не трябва да е проблем”.

Лилия Христова призова родителите при проблеми първо да потърсят диалог с ръководството на съответното училище или детска градина, а чак след това да пишат жалби.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *