Партньор на Проватон
 Едно незаменимо умение за предприемачите

Едно незаменимо умение за предприемачите

Сподели в

Предприемачите трябва да разчитат на голямо разнообразие от умения, за да успеят. Наред с отговорността за компанията и служителите й, от тях зависят и решенията, които засягат цялата организация. Това означава, че те трябва да мислят как техните решения влияят върху всеки отдел, както и върху отделните служители в компанията. Ако попитате хораха какви са уменията, които трябва да притежава един предприемач, то обикновено ще чуете думите “комуникативен” и “лидер”. Да, те със сигурност са важни, но пък за сметка на това техническите умения често се пренебрегват. Но освен тях, е важно те да имат и счетоводни умения. За щастие, развиването на счетоводни умения не отнема много време или усилия, като можете, например, да посетите онлайн курсове и да прегледате онлайн учебни материали безплатно, за да получите добра основа по счетоводство.

Финансово майсторство

Изучаването на основите на счетоводството може да ви помогне да овладеете финансовата страна на вашия бизнес. За да успее бизнесът, той трябва да бъде печеливш. Но освен това трябва да се управлява интелигентно от финансова гледна точка. Например, възможно е дори печеливш бизнес да се провали, ако паричният поток стане отрицателен. Научаването как да управлявате паричния поток като предприемач може да ви помогне да избегнете подобна катастрофа. Счетоводните принципи също ще ви помогнат да следите бизнес финансите и да се подготвите за данъците.

Синергия с вашия счетоводен екип 

Счетоводните умения могат да ви помогнат да намерите синергия с вашия счетоводен екип. В идеалния случай ще наемете цял екип от счетоводни специалисти, които могат да ви помогнат да управлявате ежедневното проследяване на задължения, вземания, паричен поток, банково и данъчно планиране. Но тези професионалисти все още ще се нуждаят от вашето мнение и насоки. Наличието на опит в счетоводството ще ви улесни в комуникацията с тези лица. Можете да споделяте идеи свободно, да обяснявате вашата гледна точка и интелигентно да разглеждате препоръките, които ви предоставят.

Вземане на решения

Предприемачите обикновено са основните вземащи решения за своите млади компании. Това означава, че ще ръководите развитието на бизнеса по ваш избор. Разбирането на основите на счетоводството може да ви бъде от полза да вземете по-информирани решения, поне от финансова гледна точка. Например, ако решите да вземете нов клиент и му предложите намалена ставка, как това ще се отрази на вашата рентабилност? Какъв финансов риск ще представлява това и как може да се изплати в бъдеще? И още, ще знаете кога трябва да наемете някой нов човек във вашия екип и дали още една заплата ще окаже негативно влияние върху бюджета на фирмата.

Преговори

Всеки предприемач бързо научава колко ценно е да бъдеш опитен преговарящ. С подобрените умения за водене на преговори ще можете да настоявате за по-изгодни сделки с клиенти, увеличавайки печалбите. Можете дори да се договаряте с доставчиците и да следите разходите за заплати на служителите, за да поддържате разходите си възможно най-ниски. Когато имате по-добро разбиране за финансите на вашата компания, ще можете да подготвите по-логичен, обоснован аргумент по време на преговори.

Планиране за вашето лично бъдеще

Счетоводните умения не са полезни само в бизнес контекст. Те са изключително ценни и за планирането на личните ви финанси. Например, колко пари ще дължите като данъци и кой е най-добрият начин да се подготвите за тези разходи? Колко дълг можете да си позволите да поемете, без да добавяте твърде много риск? Не пренебрегвайте собствените си финанси в стремежа си към нарастващия бизнес.

Източник: Анна Йохансон за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *