Партньор на Проватон
 За едни – разстояние, за други – бездна

За едни – разстояние, за други – бездна

Сподели в

Работата в отдалечен режим има много предимства, особено в тези моменти, когато физическата близост и пътуването могат да изложат на риск вашето здраве и здравето на другите. Но трябва ли тези временни и извънредно наложени предимства да се запазват във времето или да бъдат еднакви за всички. В някои случаи домашният офис може да доведе до дистанциране между компанията и нейните сътрудници, липса на емоционална привързаност и в резултат на това демотивация и ниска производителност. Както пише Мураками: „това, което за един човек може да е безопасно разстояние, а за друг може да е бездна“.

Ако искаме да избегнем неблагоприятните ефекти от дистанцирането, наложено от пандемията, трябва да дадем приоритет на грижата за емоциите на хората, участващи в корпорация. Ето някои препоръки за това.

Увеличете честотата на виртуалните срещи. Въпреки че имаме споделено пространство, не беше толкова необходимо да се срещаме както сега. Преди да разберем, че другият е там до нас, го чувахме да говори, усещахме присъствието му, душевното му състояние, неговата подкрепа… Сега е необходимо да се свържем. Ето защо е добре да планирате, защо не, ежедневна виртуална среща, на която да виждате хората без маска, да се наслаждавате на усмивката им, да се свързвате с погледа им и да попитате всеки как се чувства.

Включете повече хора в срещите. Ако има хора, които трябва да дойдат на работното си място в офиса, е добре те да се свържат на практика с тези, които остават вкъщи. Добре е да се включат всички заинтересовани страни, за да се изгради корпоративна мрежа с обща цел, в която всеки да е от значение и да е важен за останалите.

Засилване на разпознаването. Сега, когато не е възможно да се потупате по гърба, да се приближите до масата на другия, за да му благодарите за доклад, получен навреме или да изпратите усмивка от единия край на офиса до другия, е важно да благодарите публично и лично на другите за усилията им и да ги възнаградите за добре свършената работа.

Покажете увереност. Разполагаме със системи за дистанционно управление на графици и постигане на целите и е редно да ги използваме, но без да губим от погледа факта, че делегирането и предоставянето на автономия е най-добрият начин хората да се чувстват отговорни за своята задача.

Заедно и поотделно. За да се поддържа екипният дух, срещите не трябва да бъдат само по работа. Те също могат да се срещнат, за да пият кафето си заедно зад екрана на компютъра и да споделят как протича живота им или някоя нова рецепта за готвене, която сме опитали.

Има нещо, което компаниите трябва да направят за служителите им, които работят от вкъщи – да се погрижат за технологиите, да осигуряват обучение и да компютърни системи на всички членове на корпорацията. И да не забравяме, интернет е основният прозорец на нашите емоции в тези времена.

Източник: economiahoy.mx

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *