Партньор на Проватон
 5 неща по време на конфликт, които могат да спасят връзката

5 неща по време на конфликт, които могат да спасят връзката

Сподели в

Връзки без конфликти и несъгласия не съществуват. При поява на конфликтна ситуация е изключително важно да контролирате емоциите си и да реагирате адекватно. Ако не съумявате да го правите, когато се скарате с партньора си, с течение на времето отношенията ви може да се влошат, дори до степен, водеща към раздяла.

Начинът, по който партньорите се държат по време на конфликт, спор, дори скандал, е от голямо значение за това колко здравословна и продължителна ще е връзката им. Ако се наранявате, ако казвате неща, за които после съжалявате и които не се оправят с извинение, това ви тласка към пропаст, която с времето ви отдалечава все повече един от друг.

Как да успявате да се контролирате по време на конфликт? 

Отдръпнете се, не бързайте да казвате всичко, което ви дойде наум

За да се предпазите от това да кажете нещо, за което ще съжалявате след това, е важно да се отдръпнете и да не бързате с реакциите. Реагирайте след като сте премислили нещата и сте се успокоили. Невинаги това е възможно, разбира се, но е важно да не прибързвате с думите и реакциите. Необмислените реакции могат да ви накарат да кажете нещо, което не мислите или което ще нарани твърде много партньора ви, а тежките думи не се забравят лесно.

Поемете дълбоко въздух и бройте минимум до 10

Старото, но златно правило да поемете въздух и да броите поне до 10 важи с пълна сила. Ако си наложите да го спазвате при всяка възникнала конфликтна ситуация, ще ви е по-лесно да се възпрете от твърде емоционална моментна реакция, за която ще съжалявате впоследствие.

Обръщайте внимание на това как се чувствате 

Когато усетите, че емоциите взимат превес, отдръпнете се и се опитайте да не давате воля на адреналина. Той е лош съветник по време на конфликт. Може да ви накара да изпаднете в афект, който да ви накара да кажете неща, за които ще съжалявате. Следете емоциите си и им обръщайте внимание. Не позволявайте да излезете извън контрол.

Не се концентрирайте върху една дума или изречение 

Много често по време на спор партньорите се хващат за някоя дума и я превръщат в главен двигател на конфликта. Въртят всичко около думата и я използват като оръжие срещу врага. А всъщност точно това не трябва да забравяте – че партньорът ви не ви е враг. Той е вашата половинка, която въпреки разногласията обичате и трябва да уважавате. Не си позволявайте удари под кръста и изопачаване на думите. Тези похвати в любовните войни винаги са лоша тактика.

Не започвайте спор първи 

Винаги, когато е възможно, избягвайте конфликтите. Не започвайте спорове и скандали, само за спорта или за да вземете надмощие над партньора, да спечелите войната. Спрете да правите това, ако имате този навик. Всеки конфликт може да се реши и по мирен и спокоен начин. Не забравяйте това.

: https://www.az-jenata.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *