Партньор на Проватон
 4 стъпки, с които да минимизирате вредните навици

4 стъпки, с които да минимизирате вредните навици

Сподели в

Важно е първо да поработим върху себе си, и едва след като сме се освободили от всичко, което ни дърпа назад, да поемем с нови сили напред. Или поне да се опитаме

1. Наблюдение

Дори и да ви се струва, че се познавате много добре и можете да кажете кои действия ви носят спокойствие и кои не, все пак не пропускайте тази стъпка. Качете на телефона си някое удобно за вас приложение, което да изпълнява ролята на дневник. Определено е по-лесно, отколкото да си водите хартиен такъв, а и личните ви наблюдения ще могат много по-лесно да се систематизират и анализират. Препоръчвам ви Daylio, защото е доста приятно за употреба приложение. Попълвайте го всеки ден в продължение на поне един месец. Така ще получите нагледна статистика не само в кои дни сте в лошо настроение, но и какво или кой го предизвиква. Ще разберете след какви събития се сривате емоционално и кои ви зареждат с енергия. За някои от вас това може да е загуба на време, но още след първата седмица ще видите, че не е точно така.

Паралелно с всичко това обръщайте внимание и на реакциите ви по отношение на околните. Защо след една среща се чувствате отлично, а след друга – без сили? Не бързайте да вините събеседника си, че е енергиен вампир или манипулатор. Може би вие сте в основата на проблема, защото защитавате гледната си точка прекалено агресивно. След месец, а най-добре след година, ще можете да видите общата картина и ще можете да забележите определени модели в поведението си, които ви пречат.

© iStock

2. Изчисление

Когато вече сте събрали достатъчно данни за обобщения, си съставете списък с това, какво трябва да премахнете от живота си. Разделете го на три категории – начин на живот, навици в общуването, самонараняващи мисли. На първо място си запишете всички навици, от които искате да се избавите – например да се ровите в социалните мрежи преди лягане или да ядете сладко. На второ място – запишете си всеки модел на поведение, който ви вреди в общуването. Например да се натоварвате с работа, която не влиза във вашите задължения, за да избегнете конфликт и да оставите добро впечатление в околните. На трето място напишете всички онези лоши определения, които сами давате на себе си – „нищо не струваш“, „ще си умреш сама“ и т.н.

© iStock

3. Замяна

А сега идва време за най-интересното – на всяка негативна мисъл или навик измислете позитивен отговор. Например реакцията ви на желанието ви да спрете да ядете вредни храни, не трябва да е да се храните правилно, а да хапвате полезни неща на всеки 2-3 часа. Понякога отговор може да бъде и конкретно решение – например, че за да си правите здравословни закуски, ще си купите уред за смутита. Но не казвайте, че ще го направите някога в неопределен момент в бъдещето, а сега, още тази седмица. По-сложно е с навиците в общуването. Тук може да ви се наложи и да се обърнете към психолог. Или поне да имате готовност да въведете в живота си нови модели на поведение, например да се научите да казвате „не“.

© iStock

4. Медитация

Гледайте на всичко това не като на поредното постижение, а като на начин ежедневно да повишавате качеството си на живот. Ако в процеса се провалите, не се укорявайте. Просто продължавайте да следвате всички по-горни стъпки. И отделете време за медитация. Тя ще ви помогне да обръщате внимание на настоящето и поне за миг да изключите съзнанието си от непрекъснатия поток от мисли в главата си.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *