Партньор на Проватон
 Решено във Варна: Ресторантьорите готови на бунт при ново затваряне!

Решено във Варна: Ресторантьорите готови на бунт при ново затваряне!

Сподели в

Вчера във Варна се проведе едно от най-големите събрания на ресторантьорския бранш.

Над 200 собственика на ресторанти, нощни клубове и барове се събраха в Морската столица, за да обсъдят ситуацията и бъдещите си действия, целящи да защитят интересите на бизнеса и всички служители, заети в сектора.

Единодушно беше взето решение, че при евентувален нов риск от допълнително затягане на мерките, браншът трябва да реагира бързо и да организира незабавни, масови протести и митинг-шествия, както в Варна, така и във всички останали градове на страната.

Гласувано с пълно мнозинство и без нито един “въздържал се”, беше взето решение всички заведения в морската столица, при нужда, да затворят своите обекти в часовия диапазон 15:00-17:00ч., за да могат всички да се включат в протест, който ще бъде със сборен пункт “Слънчевият часовник” под Фестивален и Конгресен Център-Варна, а датата ще бъде обявена незабавно след излизането на информация за планирани от държавата нови рестрикции към бранша.

Собтвеници на заведения изказаха мнения, че година и половина след началото на пандемията, единственият и най-потърпевш сектор, е този на развлекателната индустрия. През първите 3 локдауна, през които мина секторът, са изгубени хиляди работни места и намирането на качествен или изобщо на персонал, на практика е станало невъзможно. Като работещи стъпки за подпомагане от страна на държавата, бяха посочени мерките 60/40, но с условието, че тя е полезна само при работещ бизнес, но не и при забрана за работа. Обезщетението от 20% по програма за подкрепа на малки и средни предприятия, беше оценено от по-голямата част от присъстващите като недостатъчна и най-вече, недостъпна за огромна част от бранша, заради изискванията за кандидатстване. Намалението на ДДС от 20% на 9% е оказало най-добър и положителен ефект във възстановяването на ликвидността на фирмите, както и в предлаганите условия към заетите в сектора. От Сдружението на заведенията в България припомниха, че в останалите държави от ЕС има действаща диференцирана ставка по ДДС за сектор туризъм и преди пандемията, а след нейното начало, държавите са намалили допълнително ставката като антикризисна мярка. Това е и една от главните цели на всички браншови асоциации – безсрочна диференцирана ставка 9%.

Остро беше осъдена последната заповед на МЗ, в която заведенията могат да работят на 100% капацитет, но само с напълно ваксиниран персонал и клиенти, а месеците, през които заведенията са ограничени на 50% не са компенсирани под никаква форма от държавата. Множество бяха и критиките към плана на МЗ за справяне с пандемията. От асоциацията подчертаха, че въпреки опитите за диалог с министър Кацаров, той категорично е отказал такъв.

Посланието на ресторантьорите от Морската столица към колегите им от другите градове на страната е: Варна може да защити правата си, а вие?

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *