Партньор на Проватон
 Kампания “Червените пейки” срещу домашното насилие на 13 локации във Варна

Kампания “Червените пейки” срещу домашното насилие на 13 локации във Варна

Сподели в

Червени пейки на 13 локации във Варна. Така двама младежи насочват общественото внимание към зачестилите случаи на домашно насилие у нас. Двамата младежи са били на 12-месечен доброволчески стаж във Фондация “СОС” като част от проект “Акция: ТИ СИ ПРОМЯНАТА”, реализиран от Сдружение “ЗА ТЕБ” и финансиран по програма “Европейски корпус за солидарност”. Целта на инициативата е да се повиши информираността за горещите телефонни линии при случаи на насилие в дома. С подкрепата на Община Варна, младежите са боядисали 16 пейки в червен цвят, като са поставили и информационни табели.

Идеята е на Габриел Данаилов (23 г.), който прекарва последната година, помагайки на хора, станали жертви на физическо, емоционално и психическо насилие.

“Ние много често не разпознаваме симптомите на насилието и проблемът остава между четири стени. С тази инициатива искам да върнем отново обществения дебат и да започнем да коментираме проблема, за да го разрешим. Защото това не е проблем на жертвата, това е проблем на обществото”, споделя младежът. По думите му подобни проекти вече дават резултати в Италия и Австралия.

Доброволците са решили да пренесат примера и тук, във Варна.

“Желанието ми е пейките да бъдат един морски фар за всички корабокрушенци, които са преживели и преживяват в момента сблъсък с домашното насилие”, казва студентът.

На информационните табели, поставени върху пейките, са посочени 3 телефонни линии, които работят 24 часа. На тях отговарят екипи от различни специалисти – психолози и социални работници, които насочват жертвите към медицинска помощ, полицейска защита или им предоставят психологическа подкрепа.

Статистиката сочи, че покрай пандемичната обстановка случаите на домашно насилие във Варна са зачестили, споделя Анна Николова, председател на Фондация “SOS – семейства в риск”. По думите й към момента капацитетът на центъра във Варна е запълнен и хората, търсещи помощ, могат да бъдат пренасочени.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *