Партньор на Проватон
 Звездица може отново да има училище

Звездица може отново да има училище

Сподели в

Учениците от “Тоха” ще започнат учебната година в ОУ „Стоян Михайловски

СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна остава средищно училище през учебната 2021/2022 година. Съветниците от ПК „Наука и образование“ към Общинския съвет дадоха съгласието си учебното заведение да продължи да фигурира в списъка на средищните училища в България.

„Димчо Дебелянов“ е с такъв статут от 11 години. Заради стратегическото му разположение в централната част на града и добрите транспортни връзки то е удобно за учениците от близките села, в които няма училище. През новата учебна година в него ще се обучават 32 деца от с. Звездица и 6 – от с. Казашко. За тях транспортът до учебното заведение е безплатен.

По време на днешното заседание беше поставен въпросът за евентуалното възстановяване на училището в Звездица. В селото има подобряване на демографските показатели. Все повече млади хора избират да живеят там   и би било добре да се помисли за училище близо до дома. Затова съветниците възложиха на администрацията да проучи колко деца от Звездица подлежат на задължително образование в рамките на следващите три години, както и какви са възможностите за възстановяване на училището.

В рамките на заседанието стана ясно също, че ремонтът на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” няма да приключи до 15 септември. Учениците вероятно ще започнат учебната година в ОУ „Стоян Михайловски“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *