Партньор на Проватон
 Колко често трябва да сменяме спътника в живота си?

Колко често трябва да сменяме спътника в живота си?

Сподели в

Испанският психолог Рафаел Сантандре поставя шокираща диагноза на любовта

Авторът на бестселъра „Как да не превърнем живота си в кошмар” е сигурен, че съвременните хора не разбират правилно понятието любов. „Да се ръководиш изключително от сантиментални чувства противоречи на човешката природа, а поддържането на съюз до гроб е анормално поведение. Това обяснява защо днес любовта не оцелява.», казва психологът. След години наблюдение на пациентите си, той намира формулата на щастието: «Зная, че ще прозвучи доста жестоко, но за да се чувстват удовлетворени от живота, мъжете и жените трябва да сменят постянните си партньори на всеки пет години.» И според него това е абсолютният максимум за съвместно съжителство.

Времената се измениха и ако едно време моногамията е „работела”, то е било само защото мъжът е владеел жената. Отношенията не са се възприемали като равноправни, а като превъзходство на единия партньор над другия. Но днес вече всичко е различно – любовният съюз еволюира и трябва да свикнем с новите правила. Сантандре призовава да престанем да зомбираме децата с приказки от рода на „и живели дълго и щастливо”, да забравим за мантрата „докато смъртта ни раздели”. Всички знаем, че теорията е нещо съвсем различно от практиката. Не се самозалъгвайте с напразни илюзии – любовта е несъвместима със знака за безкрайност – не е възможно да се развиваме в една посока цял живот. Освен това тезата за „петилетката” фактически изключва появата на толкова токсично чувство като ревността. Идеята е да се научим да бъдем щастливи заедно тук и сега, а не в перспектива. Не се притеснявайте да си тръгнете от връзка, която ви носи неудовлетворение и болка.

Теорията на Сантандре вече има не малко противници в научните среди. Според тях отношенията еволюират не само благодарение на позитивния опит, но и преминавайки през определени трудности, кризисни етапи, които партньорите са в състояние да преодолеят заедно. А тези кризи са естествения подбор за връзките. Някои оцеляват и стават още по-здрави, а други просто се разпадат. За да продължим да търсим онази наша половина, която ще ни пасне идеално. В добро и зло!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *