Партньор на Проватон
 Идеалното “Аз”

Идеалното “Аз”

Сподели в

С напредването на технологиите е все по-трудно да се овладее и поддържа изкуството на концентрацията. Разсейването отнема време и после е трудно да се върнете към разглежданата задача, нали?! Всичко това ни кара да правим грешки и да повтаряме работата, като по този начин губим повече часове. Не позволявайте това да ви се случи. Ето някои прости техники, които могат да ви помогнат да се фокусирате по-лесно.

Прекъсване на връзката със света – Забравете физическите проблеми, които не можете да промените. Имам приятел в Далас, който по време на кризата с Ебола се опитваше да не прекъсва работата си, търсейки нови новини за болестта. Очевидно това беше тема от общ интерес и го тревожеше много, но когато трябваше да блокира случващото се навън, той държеше телевизията и радиото си изключени (понякога дори и интернет). Разхождаше се и се хранеше здравословно. Това направи една голяма тема като болестта по-малко подходяща за неговата среда и той успя да продължи да работи, без да се разсейва.

Приемете нещата, които не можете да промените – Трябва да приемете това, което не можете да промените. Например, може би трябва да завършите писането на предложение за клиент в края на деня, защото ако не го направите, рискувате да загубите бизнес. Не обичате да го правите, но искате да имате работа, нали? Така че си ​​кажете: “Добре, нека помисля за някои от любимите ми клиенти и ще се преструвам, че говоря с тях”. Тогава работата ви ще изглежда по-приятна и ще я свършите, без да се оплаквате.

Визуализирайте идеалното “Аз” – Харесва ми тази техника, защото чрез нея се чувствате добре със себе си. Визуализирайте как постигате точно това, което искате. Или си представете, че сте напълно фокусирани върху работната задача, за да се представите по-добре. Отправната точка тук е следната: умът следва въображението, а физиката следва ума.

Работете върху положителните твърдения – Разбира се, в началото ще се почувствате малко глупаво да повтаряте дадено положително твърдение. Но в това има малко наука. Помислете, че се опитвате да програмирате подсъзнанието си чрез съзнателна мисъл, като кажете нещо добро за работата пред вас. Това е все едно да се опитате да си дадете доза адреналин за енергия. Когато имате положителна мисъл в ума си, обикновено следва и физическа реакция. Намерете думите, които работят за вас.

Опитайте с психологически контра удар – Друга техника, която може да служи на ума ви, е това, което правят боксьорите, когато удрят. Когато самоунищожаваща се мисъл като “Чудя се дали съм получил имейли” или “Мисля, че ще проверя имейлите си” се отразява на вашата концентрация, веднага реагирайте с контра удар: спомнете си колко е хубаво да завършите проекта и ще се чувствате много по-добре.  Използвайте всяка една от тези техники, за да можете да завършите всичко, което сте си поставили за цел.

Източник: Едуард Г. Браун, автор на “The Time Bandit Solution” и съосновател на Cohen Brown Management Group за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *