Партньор на Проватон
 Съвети за ефективни лидери: Лошо е да си зает и е по-добре да не те харесват

Съвети за ефективни лидери: Лошо е да си зает и е по-добре да не те харесват

Сподели в

Много хора искат да станат лидери или си мечтаят как биха се държали, ако бяха в тази позиция, но реалното лидерство рязко се различава от тези представи, пише авторът на Forbes Куаме Крисчън.

Той е събрал на едно място съветите на Ян Ръдърфорд – консултант по лидерство, основател на Self-Reliant Leadership и един от водещите на The Leadership Podcast.

Лошо е да си зает

Това дали хората около теб те мислят за работохолик всъщност често няма нищо общо с реалната ти продуктивност. „Когато започнах работа, беше много важно да си в офиса преди шефа, да си тръгваш след шефа и той винаги да те вижда как работиш на бюрото си“, обяснява Ръдърфорд.

Това впечатление обаче е измамно. Без да наблюдаваш служителя постоянно, е много трудно да разбереш дали пише доклад или личен имейл. Да изглежда зает не може да е най-доброто качество на един служител, важно е какви са постигнатите резултати и каква стойност внася в компанията.

Спри да се занимаваш със старата си работа и бъди лидер

Когато служители се изкачват в йерархията и поемат повече лидерски задачи, те често продължават да изпълняват и досегашната си роля. Но лидерството не означава да извършват дейностите на подчинените си, а да ги водиш по най-добрия начин.

Ръдърфорд илюстрира съвета си с история от времето си в армията, в която инженер е издигнат в лейтенант и трябва да направлява строежа на мост. Той веднага запретнал ръкави и се включил в строителството, като си мислел, че ще е най-добре по този начин да даде пример на подчинените си. Спрял едва по заповед на висшестоящ офицер, който му наредил да следи процеса отстрани. И едва когато погледнал строежа от тази позиция, осъзнал, че строежът не е на правилното място.

Офицерът е избрал да направи това, което ще накара подчинените му да го харесват и да не го помислят за мързелив. Но всъщност главната роля на лидера е да направи това, което има най-голяма полза за екипа, и да остави егото си на заден план.

Прави това, което само ти можеш

Колкото по-високо в йерархията се изкачваш, толкова по-малко трябва да вършиш, затова не си запълвай графика със задачи, а прави това, което само ти можеш в качеството си на лидер.

Експертът посочва интервю на Бил Гейтс, в което той разкрива, че един от най-добрите уроци, които е получил от Уорън Бъфет, е графикът му да е празен. В графика на Бъфет имало например три-четири срещи на месец. Причината е проста – Бъфет обяснява, че предпочита да има достатъчно време, за да обмисля различни стратегии и да е свободен да действа, ако това е необходимо, вместо да стои по срещи, защото може да си купи почти всичко, но не и време.

Колкото по-високо в йерархията си, толкова по-малко ежедневни задачи трябва да имаш, защото е по-ценно да се грижиш за посоката на развитие на компанията и да мислиш как да се справиш с различни препятствия по пътя, посочва Ръдърфорд.

Бъди ефективен лидер, а не популярен лидер

Съветите на Ръдърфорд са свързани с това като лидер да си осигуриш достатъчно време и дистанция, за да можеш да ръководиш ефективно. Това може да означава, че е възможно служителите ти да си съставят негативно отношение към теб в краткосрочен план, но в дългосрочен ползите както за теб самия, така и за екипа са много по-големи от моментното неудобство.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *