Партньор на Проватон
 Студентите по право не учат абсолютно нищо за домашното насилие

Студентите по право не учат абсолютно нищо за домашното насилие

Сподели в

Очакваме правна защита, промени в законите и мобилизация от страна на държавата по отношение на борбата с домашното насилие и насилието, основано на пола. Това не се случва или се случва понякога, но трудно и със спорен успех. В резултат започваме да виним системата, обществото, корупцията дори. Но отговорът може да е много по-прост и да се корени още в образованието.

Оказва се, че в правните дисциплини няма предмет или част от конспектите, свързани с темата за домашното насилие, алармираха от Центъра за мониторинг на правосъдието.

“Ние на първо място искаме този предмет да влезе в програмите на студентите по право, дори като част от друго право, Семейно право може би или друга дисциплина.”

Такава позиция заяви пред БНР Любомир Авджийски, изпълнителен директор на Центъра. За да проверят нагласите на студентите, те са организирали студентски конкурс за есе на тема: “Правни проблеми при защита от домашно насилие”.

“Повечето от студентите в техните работи са констатирали, че мерките по отношение на домашното насилие не са достатъчни и има нужда от промяна. Има нужда от по-задълбочен разговор по тази тема, защото за момента няма никаква статистика, посочва Авджийски. Това е проблем, за който ние сме писали неведнъж.

От Центъра за мониторинг на правосъдието настояват и за създаването на така необходимата централизирана система, която да регистрира на случаите на домашно насилие. Към момента при съдиите идва само информацията, която дава конкретната жертва.

Те не могат да проверят дали за този насилник има други сигнали и случаи.

Според експертите е крайно време и да бъде създадена специална агенция, която да обхваща цялата превенция около тази сфера. Отдавна знаем, че всичко в тази посока се прави “на парче”, кампанийно или само на хартия.

Авджийски гарантира, че от Центъра заедно със студентите ще отправят своите предложения и анализи към заинтересованите страни, като Народното събрание например.

Нуждата от промени в тази посока се разискват редовно и във фейсбук групата НЕ СИ САМА – ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО. Това е най-голямата онлайн общност, посветена на проблема с домашното насилие и насилието, базирано на пола. Ако искате да бъдете част от усилията проблемът да се разреши или имате нужда да споделите, заповядайте!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *